Novice

Dejan Vinčić za Ekipo - Po težji poti do Bolzana

 »Nekaj nervoze je že bilo, saj se je Anastasija rodila tri dni po roku, vendar to čakanje ni dosti vplivalo na moje počutje ali igro, prav tako zaradi tega na treningih nisem delal nič slabše. Je pa to občutek, ki se ga ne da opisati, če ga sam ne doživiš. Vsekakor je zdaj svet še lepši,« je ob čestitki ob rojstvu prvorojenke dejal mladi očka, ki že ima sina Luko, tako da tovrstne izkušnje že ima. Po tako lepem dogodku, se bo še lažje posvetil tekmi z Zenitom. Tudi odmor, ki so ga Blejci prejšnji teden imeli, saj v tem obdobju niso odigrali niti ene tekme, je prišel ob pravem trenutku. Lahko so se umirili po zadnjih slabših predstavah v ligi prvakov, pozdravili poškodbe, vrnili so se oboleli igralci.

 

»Odmor je, vsaj kar zadeva potovanja in tekme, prišel prav, vendar smo vseeno zelo trdo trenirali in še naprej trdo delamo. Prejšnji teden je bil nekoliko večji poudarek na naši telesni pripravi in na eksplozivnosti. Dopoldne smo delali v fitnesu na pridobivanju moči, popoldan pa je na vrsti igra z žogo. Začeli smo tudi z ogledom videokaset iger Kazana in res že nestrpno čakamo na to tekmo. Vse naše misli so usmerjene vanjo, kaj se bo zgodilo, pa bomo šele videli,« pravi Vinčić.

 
 

Verjetno ste se v zadnjem času veliko pogovarjali o razpletu v vaši skupini lige prvakov, ko ste bili vse do zadnjega kroga na prvem mestu, v zadnji tekmi pa ste ga prepustili Jastrzebskemu. Glede na to da se ACH Volley še nikoli doslej ni tako prepričljivo uvrstil v osmino finala, bi težko rekli, da ste s porazom proti Poljakom pokvarili celoten vtis, a dejstvo je, da bi bilo lahko zadovoljstvo ob tretji uvrstitvi med dvanajst najboljših evropskih ekip še boljše?

 

Vinčić: »Se strinjam. Takoj po žrebu, ko smo videli, s kom bo igral Jastrzebski v osmini finala in v morebitnem četrtfinalu, smo res lahko razočarani, da smo na takšen način prepustil prvo mesto. Toda zdaj je, kar je. Enostavno moramo na to pozabiti. Moramo se čim bolje pripraviti, da enemu od favoritov za končno zmago v ligi prvakov zagrenimo življenje. Dejstvo je, da smo ligo prvakov začeli odlično in da smo redni del tekmovanja končali z dvema porazoma. Vendar je na to, da smo zadnji dve tekmi odigrali slabše, vplivalo kar nekaj dejavnikov, od tega da smo kar nekaj časa trenirali samo z dvema sprejemalcema do bolezni in vseh teh napornih tekmovanj v srednjeevropski ligi. Ampak kot rečeno, zdaj je, kar je, ne preostane nam drugega, ko da skušamo premagati Kazan.

 

Ali je na slabši predstavi v zadnjih dveh tekmah vplivalo tudi to, da ste imeli za sabo dvaindvajset zaporednih zmag in da vam je v podzavesti nehote ostalo to, da ste mislili, da je za zmago dovolj že to, da stopite na igrišče. Tudi zato ker ste se v nekaterih tekmah izvlekli iz že izgubljenega položaja. Tu mislimo na obe tekmi z Olympiacosom, še zlasti tisto prvo v Atenah, ko ste rešili sedem zaključnih žog nasprotnika?

 

Vinčić: »Mislim, da ne. Ko se je ta ritem zmag in neporaženosti v Budvi končal, smo vsi mislili, da je to morda celo dobro, saj smo že pozabili, kako se obnašamo, ko tekmo izgubimo. Žal se je to ponovilo še proti Jastrzebskemu v Stožicah, toda to je šport. Jastrzebski je to tekmo igral odlično. Očitno se jim je šok terapija z novim trenerjem obrestovala.«

 

Da, a kot kaže, le za ligo prvakov, kajti v domačem prvenstvu je Jastrzebski le tri dni pozneje na domačem igrišču izgubil z Bydgoszczem in se poslovil od boja za naslov poljskega prvaka. Predvidevamo, da odbojkarji Jastrzebskega ne bi imeli nič proti, če bi izgubil z vami in v domačem prvenstvu premagali Bydgoszcz?

 

Vinčić: »Zanje ne vem, zase pa lahko rečem, da bi bil takoj za. (smeh).«

 

Vseeno pa ne smemo biti preveč kritično do vas, kajti v večini tekem ste v letošnji sezoni pokazali dobro igro in da ste, ne glede na mladost vaše ekipe, pokazali določeno zrelost?

 

Vinčić: » Da, res je, tudi sam vedno to poudarjam. Dobro, zaradi izgubljenega prvega mesta smo lahko vsi razočarani, toda ne smemo pozabiti, da smo še vedno mlada ekipa, ki je lani z uvrstitvijo na zaključni turnir naredila velik uspeh, vendar menim, da je vedno težje nekaj ponoviti, kot ga doseči prvič. Vsekakor, fantje smo mladi, še vedno se učimo, nabiramo izkušnje in to je bila ena dobra šola za naprej.«

 

Ali ste bili kaj razočarani, ko ste izvedeli, da zaključni turnir lige prvakov ne bo v organizaciji vašega kluba?

 

Vinčić: »Čeprav smo si vsi želeli, na določen način pa tudi pričakovali, da nam bo zaupana organizacija zaključnega turnirja, smo že pred dokončno odločitvijo iz nekih notranjih informacij izvedeli, da bodo Italijani dobili organizacijo. Nič, bomo šli pa po težji poti do njega.«

 

Pa tudi Bolzano je precej bližje Sloveniji kot Lodž?

 

Vinčić (smeh): » Da, res je.«
 

 

Že sami ste omenili, da vas čaka težka pot do zaključnega turnirja, lahko bi rekli, da tudi veliko težja kot v lanski sezoni. Macerata je bila lani ravno v obdobju tekem osmine finala v manjši krizi, zagotovo tudi v slabši formi, kot je trenutno Kazan, pa tudi morebitni nasprotnik v četrtfinalu, Belchatow, bo veliko težji, kot je bil lani Innsbruck.

 

Vinčić: »Če smo imeli lani malo sreče, predvsem s tem, da smo v četrtfinalu dobili Innsbruck, ki pa se je izkazal za težkega nasprotnika, smo letos dobili skorajda misijo nemogoče. Toda zame v športu beseda nemogoče ne obstaja. Pozabiti moramo na to, kaj se je dogajalo in kaj smo morda s tem, ko nismo bili prvi v skupini, izpustili iz rok, in se povsem osredotočiti na Kazan. Upam, srčno si želim, da bi v obeh tekmah pokazali našo najboljšo igro letos, in če nam bo to uspelo, sem prepričan, da tudi rezultat ne bo izostal.«

 

Predlani, ko vas je Kazan že izločil v osmini finala lige prvakov, še niste igrali za ACH Volley, ste pa dobro seznanjeni z njegovo kakovostjo?

 

Vinčić : »Ekipa Kazana je na vrhunski ravni. Ogledal sem si že nekaj njihovih tekem in na vseh mestih imajo igralce najvišjega kakovostnega razreda, od podajalca Balla do korektorja Mikhajlova, tu sta blokerja in sprejemalca Priddy in Tetjuhin. Morali bomo poiskati njihove pomanjkljivosti, ki jih je, resnici na ljubo, zelo malo in se dobro pripraviti na njihovo igro. Mislim, da bomo morali biti predvsem taktično in psihološko bolj zreli, kot smo bili v zadnjih dveh tekmah lige prvakov, če želimo priti do za nas ugodnega rezultata.

Da je tudi Kazan ranljiv, so pokazale njegove tekme v skupini A, ko je v tretjem krogu izgubil v Sofiji proti CSKA-ju. Le s 3:2 je nato v petem premagal Unterhaching in v zadnjem krogu doma izgubil s Cannesom. To pa so ekipe, ki so vendarle slabše od vaše. Ruske ekipe imajo vedno visoko postavljene cilje in dobre igralce, vendar pa se jim pogosto dogaja, da izgubljajo tekme, ki jih na papirju ne bi smele. Vendar bo Kazan zagotovo bolj obremenjen z rezultatom, kajti od njih se pričakuje, da bodo šli naprej. Ko so videli, da bodo v osmini finala igrali z nami, so verjetno lažje zadihali in tu bomo iskali našo priložnost. Kot ste že rekli, izgubili so tudi že proti slabšim ekipam, kot je naša. Ob naši dobri igri in zbranosti, ki jo bomo morali držati skozi vso tekmo, smo jim lahko enakovredni.«

 

Prva tekma bo v  Stožicah. Ali je to v tem sistemu zlatega niza, ko osvojeni nizi ne pomenijo nobene prednosti, pač pa nekaj pomeni le zmaga, to lahko tudi prednost za vas?

 

Vinčić: »Niti ne, kajti morebitni zlati niz se bo tako ali tako igral pri njih. Prepričan pa sem, da jih v Stožicah čaka pekel, na katerega v domačem prvenstvu niso navajeni, dvomim pa, da so nanj že naleteli v ligi prvakov. Vsekakor bo to zanje dodaten pritisk, mi pa bomo seveda skušali izkoristiti bučno navijanje naših fantastičnih navijačev, ki nas vedno ponese. Naredili bomo vse, da zmagamo v tej prvi tekmi, kar bi nam olajšalo pot v Rusijo.«

 

Miha Štamcar

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?