Novice

INTERVJU - MITJA PLEŠKO

Mitja Pleško, kapetan ekipe OK Autocommerce

»Če si iz pravega testa, znaš kilometrino vnovčiti med igro …«

Za odbojkarsko ekipo Autocommerca se je tudi letošnja sezona začela zelo dobro. Za njo je že osmi krog tekmovanj v srednjeevorpski ligi in sedem zmag, ki kažejo na dobro pripravljenost moštva in odlično strategijo letošnjega prvega trenerja Dragutina Baltiča, ki ne skriva ambicij, da moštvo že tretjič zapored ubrani naslov državnih prvakov in hkrati poseže še višje. Nacionalni okvirji so že preseženi. Pokazati in dokazati se je treba predvsem na mednarodni odbojkarski sceni. A če je Baltič kot trener, ki je lani v končnici sezone ravno OK Autocommerceu zelo tesno »dihal za ovratnik« s svojimi takratnimi varovanci in je letos »novinec« v moštvu, je njegova stalnica – kapetan ekipe Mitja Pleško.

Mitja, kako dolgo si že zapisan odbojki?

Pleško: Že dobrih 21 let. Začel sem že kot devetletnik, sprva z obiskovanjem odbojkarskega krožka, kmalu za tem so treningi postajali bolj redni in je z odbojko pravzaprav bil zapolnjen že ves teden. Sledile so tudi dvojne registracije, za kadete in mladince. Za seboj imam tudi 160 nastopov za reprezentanco, tako da se minulih enaindvajset let dejansko sliši že skoraj veteransko …

Za OK Autocommerce igraš že tretje leto, hkrati si tudi ves čas kapetan ekipe. S svojimi tridesetimi leti si med starejšimi v ekipi, glede na omenjeni odbojkarski staž pa tudi med najbolj izkušenimi. Kako ti ocenjuješ minulo triletno obdobje v tem moštvu in v tem kontekstu začetek letošnje sezone?

Pleško: Na kratko povedano, bilo je zelo pestro in vsaka sezona je prinesla nekaj novega. Predvsem smo v tem času delali s tremi različnimi trenerji in vsak izmed njih je imel (in še ima) svoj način in metode dela ter svoj pogled na igro. Vsak izmed njih je s svojo strategijo in taktiko dela z ekipo nedvomno prinesel rezultat in zastavljeni cilji so bili doseženi. Zato prav nobenega izmed dosedanjih trenerjev – tako Nurka Čauševiča kot Tilena Kozamernika ali sedanjega Dragutina Baltiča – ne ocenjujem za slabšega ali boljšega. Drugačnega? To pa vsekakor. Kar se ocene začetka letošnje sezone tiče – tudi to težko primerjam s prejšnjimi sezonami, ker so naloge zastavljene drugače in je drugačen tudi start. Nedvomno smo si vsi skupaj ravno v tej sezoni zastavili še višje cilje kot lani, kar sodi v dolgoročno strategijo kluba. Primerno temu pa so tempirani tudi treningi. Dejstvo je, da jih je veliko, vsekakor več kot prejšnja leta, in da so naporni. Toda, osebno verjamem v ekipo in v to, da zastavljene cilje lahko dosežemo. Ključno odgovornost sicer nosi glavni trener, saj delamo po njegovem načrtu. Kot rečeno, delamo zelo veliko, zato sem tudi optimističen, da bomo cilje tudi uresničili.

Vrniva se na »zrelost«, ki pritiče tvojim letom in tvojim odbojkarskim izkušnjam. Glede na sestavo moštva OK Autocommerce drži, da si bil prav ti v večji meri odgovoren za izvedbo nalog na samem parketu. Soigralci so bili mlajši, z manj izkušnjami, bilo je – zlasti lani – tudi veliko poškodb. Letos je situacija drugačna. Ekipa je okrepljena, moštvo je bolj zrelo po letih in po izkušnjah. Ali osebno čutiš razbremenitev? Je ta odgovornost na terenu danes bolj porazdeljena med moštvom?

Pleško: Lepo je slišati pohvalno besedo. A naj vendarle spomnim, da se je sezona pred tremi leti zame začela s poškodbo, uprava kluba je za to vedela in mi dala čas za rehabilitacijo. Tako da začetek takratne sezone zame ni bil blesteč, to breme odgovornosti pa so na igrišču nosili drugi. Počasi pa sem poškodbo vendarle saniral , treningi »na polno«, kot pravimo temu, in tekme so dali svoje. Več kot igraš, več odgovornosti prevzemaš, predvsem ko kdo drug iz moštva ne igra, ne glede na razloge, zakaj se je znašel izven igrišča. Letos se seveda pozna, da je ekipa drugače sestavljena, da nas je več, zato je med nami tudi večja konkurenca in več je želje, da daš moštvu čim več sebe. S tem pa se tudi breme odgovornosti porazdeli. Vendar menim, da mora biti prav vsak maksimalno odgovoren za to, kar dela. Čeprav se bo morda slišalo zelo obrabljeno, vendar še vedno velja, da mora vsak izmed nas v največji možni meri pripsevati v mozaik, ki bo ekipo pripeljal do končnega cilja. In če je naš cilj evropski TOP Teams, po tem moramo dati vse od sebe, da bo sestavljeni mozaik pravi odgovor na vprašanje, ali smo sposobni tako visok cilj tudi doseči. Prepričan sem, da smo.

Glede zrelosti pa je tako: nedvomno smo vsi dozoreli, kot ljudje in kot igralci. Kar se pozna predvsem pri težjih tekmah. Če si iz pravega testa, po tem kilometrino znaš vnovčiti med samo igro. Prepričan sem, da je ekipa OK Autocommerce na pravi poti, čeprav doslej niti nismo še vsega pokazali in nas pravi preizkus šele čaka.

Kako se bo obnesla strategija in taktika glavnega trenerja, bo pravzaprav pokazal šele turnir v Zagrebu sredi novembra?

Pleško: Vsekakor. Sedaj so dejansko vse moči uperjene v kvalifikacijski turnir za uvrstitev v osmino finala pokala Top Teams v Zagrebu. Igramo proti domači Mladosti, Modriči (BIH), Tehnopriboru (BLR). Zmaga na tem turnirju nam odpira vrata do derbija v 1/8 finala s turškim Ferenbahčejem. Izredno bo težko. Treba bo paziti in računati na vsako malenkost v igri, vsekakor pa bo dobrodošla tudi pomoč na domačem terenu. Navijači, linijski sodniki, vzdušje v dvorani …šele takrat v resnici igramo timsko. Kakor koli, pot pred nami je izredno dolga, vmes so se namreč spremenila tudi pravila za vstop v Top Teams, kar pomeni, da bo odslej zelo pomembno tudi to, kako igrajo drugi klubi v Sloveniji in ne samo naš. Skratka, do Lige prvakov se lahko prebije le ena ekipa, toda sedaj tudi s pomočjo drugih. Čeprav je to težja pot, je za slovensko odbojko nedvomno boljša, kajti raven kakovosti igre se mora povečati tudi v državnem prvenstvu. Nedvomno pa smo vsi optimisti in računamo na najboljše!

Bližnjic ni?

Pleško: Seveda so. So namreč tudi možnosti lobiranja – na ta način so v Ligo prvakov denimo letos prišli Čehi, toda meni osebno je ljubša športna pot. Če bo to zadnja stvar, ki jo bom opravil za OK Autocommerce -glede na to, da se moja pogodba letos izteka - po tem bom s takšnim izkupičkom tudi sam izjemno, izjemno zadovoljen. Prepričan pa sem, da takšno zdovoljstvo ne bo nič manjše niti pri soigralcih. V vsakem primeru bom zelo vesel, če bo Autocommerce nekoč igral v Ligi prvakov. To si to moštvo zagotovo zasluži.

Mitja, ti si eden izmed tistih, ki je ob odbojki končal tudi fakulteto. Kaj lahko svetuješ mlajšim kolegom?

Pleško: Res je, da sem ves čas svoje odbojkarske kariere natančno vedel, kaj hočem. Preprosto sem želel ostati zdrav in igrati samo odbojko. Nikdar si nisem mogel zamisliti, da odhajam v službo dan na dan ob pol sedmih zjutraj in dan preživim v pisarni. Svoje življenje sem podredil odbojki. Vedel pa sem, da je dobro imeti tudi diplomo v žepu. Svetovati drugim pa pravzaprav nočem in tudi ne morem, kajti, ko si nekoč star dvajset let, si v bistvu že na pol izdelana osebnost, ki bi že nekako mogla vedeti, kaj hoče od sebe in življenja na sploh. Nekako sem mnenja, da nikomur ne moreš na silo soliti pameti, zlasti ne mlajšim soigralcem. Z njimi preživljam ure, dneve in mesece in medseboj smo si enaki, ne glede na starost, izkušnje ali izobrazbo. Prepričan sem, da večina mlajših kolegov ve, kaj hoče v življenju in kar koli jim svetovati, ni nekaj, kar bo padlo na plodna tla. Vsi razmišljajo s svojo glavo, vedo, kaj delajo in v kaj se spuščajo. Odbojka namreč ni šport, s katerim si lahko zagotoviš eksistenco do konca življenja. Prepričan sem, da izobrazba pride vsekakor prav in da jo je dobro imeti. A to je moja pot. Vsak pa si mora pač poiskati svojo lastno.

Kaj si po izobrazbi?

Profesor športne vzgoje....

...gospod profesor, hvala za pogovor!

Povzeto iz časopisa Dnevnik

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?