Novice

Kobiljski in Šercer že uigran tim

Ljubljana, 28. avgusta 2011 – »V Tivoliju gre vse po načrtih, čeprav je ekipa ACH Volleya še močno okrnjena, kar pa je velika priložnost za individualni pristop,« sta si enotna pomočnik glavnega trenerja Dragan Kobiljski in novi kondicijski trener ACH Volleya, Marko Šercer.

Ob tem, ko večina igralcev ACH Volleya že ima za seboj močne reprezentančne treninge in prijateljske tekme, ki pomenijo dober uvod v zaključek reprezentančne sezone, ki se bo zgodil sočasno z vrhuncem le-te, Evropskim prvenstvom v Avstriji in na Češkem sredi septembra, pa za preostalo četverico – Alana Komela, Mateja Vidič, Aleša Fabjana in mladega Jana Klobučarja,  je šele prvi teden dela v novi sezoni, v novem okolju in pod delno novim trenerskim dvojcem Kobiljski - Šercer. Dragan Kobiljski je na mestu u pomočnika Igorja Kolakovića že drugo sezono zapored, kondicijski trener Marko Šercer pa je prvič  v vlogi kondicijskega trenerja. Vrsto let pa je nepogrešljivi član moštva ACH Volleya, toda kot izjemno dober fizioterapevt. Po tednu dni dela v Tivoliju  s svojimi varovanci, smo oba trenerja povprašali, kako ocenjujejo ta začetek in delo mladih odbojkarjev.

»Ne glede na to, da nas je na treningih v Tivoliju zelo malo, smo vsi skupaj smo zelo resno in odgovorno začeli s svojim delom. Odnos na treningih je izjemen, igralci natančno in dobro izvajajo vse naloge. Dejansko zelo dobro delamo v zelo prijetnem ozračju,« pravi Dragan  Kobiljski. »Tako mora ostati tudi naprej, saj to je edini način, da pričakamo preostali del ekipe pripravljeni na formo, ki jo bodo naši odbojkarji imeli po vrnitvi z EP,« poudarja pomočnik glavnega trenerja. Ob tem opozarja, da v tem obdobju posvečajo veliko pozornosti tehniki, s čemer, kot pravi »pripravljamo bazo, ki bo potrebna kasneje«. Seznanjajo se tudi s taktiko igre in še posebej obrambe, ki bo potrebna kasneje. »Nedvomno v tem obdobju delamo s tremi že izkušenimi igralci, z Alanom Komelom, Matejem Vidičem in Alešem Fabjanom in še zelo mladim igralcem Janom Klobučarjem. Pri izkušnjah pa je tako, da ti le te na koncu ne pomagajo dosti, če ne treniraš dovolj in če svoje veščine ne piliš do potankosti. Jasno je, da vsi trije izkušeni igralci, o katerih govorim tudi sami veliko vedo o igri, a se zavedajo, da brez treninga ni nič, zato so že zdaj zelo prizadevni. Klobučar pa tako rekoč začenja iz nič, čeprav se mu pozna, da je imel priložnosti igrati, morda ne na takšni ravni, kot jo zahtevamo pri nas, pa vendarle,« pojasnjuje Kobiljski. Vsekakor meni, da je njihov pristop k igri vreden vse pohvale, tudi način razmišljanja, ki je pri odbojki še toliko bolj izrazit. »V odbojki in športu na sploh je tako, da je osebni pristop k treningu in igri zelo pomemben, saj je vsa skrivnost igre pravzaprav v detajlih, ki določen nastop deklarirajo bodisi kot dober ali zgolj kot soliden. Naš cilj pa so izključno – dobri nastopi, zato pa je potrebno veliko dela, tudi individualnega, da tudi igralci in naposled timska igra ni samo solidna, pač pa predvsem – dobra,« je jasen Kobiljski.

Marko Šercer pa se, kot rečeno, v vlogi kondicijskega trenerja nahaja prvič. Doslej je namreč skrbel za svoje varovance predvsem kot fizioterapevt in velikokrat je bila prav njegova zasluga, da so igralci prišli pripravljeni, ne samo na tekmo pač pa predvsem na velike napore, ki jih vrhunska igra od njih zahteva. Letos pa mu je vodstvo kluba ponudilo še eno priložnost, in sicer, da se pokaže in izkaže tudi v vlogi kondicijskega trenerja. » Res je, v zadnjem obdobju je kar nekaj sprememb, selitev v Ljubljano, dodatna funkcija v klubu... Dodatno delo v klubu mi predstavlja izziv ter mi hkrati nalaga odgovornost, tako do mojih igralcev kot do samega sebe,« pravi Marko Šercer in nadaljuje: »Trenutno trenirajo le štirje igralci in moram reči, da so vsi polni delovne vneme. Treningi so trenutno prilagojeni anatomski in fiziološki adaptaciji na obremenitev in so zaradi majhnega števila igralcev močno individualizirani. Kondicijske priprave potekajo v fitnesu in zunaj, v naravi, za kar Tivoli ponuja odlične možnosti,« poudarja naš sogovornik. Na vprašanje, ali se in po čem se njegovo delo kondicijskega trenerja razlikuje od njegovih predhodnikov, pa odgovarja: »Težko bi rekel, v čem se moje delo razlikuje od mojih predhodnikov, saj se z drugimi nikoli nisem primerjal. Do istega cilja vodijo različne poti in vsak od nas izbere tisto, za katero meni, da je prava. V ACH Volleyu sem imel čast sodelovati z vrhunskimi strokovnjaki in od vsakega sem se marsikaj naučil.  Prepričan sem, da bo tudi del njihove bogate zapuščine v prihodnje prispeval k uspehom ACH Volleya.« Tako minevajo dnevi v Tivoliju. Vsi skupaj pa že nestrpno odštevamo čas, ki nas deli do trenutka, ko bo celotno moštvo ACH Volleya znova skupaj. Uvod v to pa je nedvomno nadvse spodbuden.

Odnosi z javnostmi

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?