Novice

Konec zmagovitega niza ACH Volleyja

Po 21 zaporednih zmagah se je v Budvi končal zmagoslavni niz ACH Volleyja. V zibelki črnogorskega turizma jih je zaustavil selektor slovenske reprezentance Veselin Vuković s svojo ekipo Budvanske Rivijere, ki je znal izkoristiti slabosti slovenskih prvakov. Ti resnici na ljubo niso imeli najboljšega dneva, a so kljub porazu izpolnili najvažnejši cilj, ki so si ga zadali. S točko za poraz 2:3 so si namreč že zagotovili napredovanje med 12 najboljših evropskih ekip, prvo mesto v skupini C pa bodo lovili naslednjo sredo v Stožicah, ko jih čaka poljski Jastrzebski.

Že pred tekmo je bilo jasno, da so bile trditve trenerja Budvanske Rivijere Vukovića, da bi se Črnogorci zadovoljili tudi z minimalnim porazom in točko, iz trte izvite. Črnogorci, ki so za razliko od prve tekme nastopili močnejši za Italijana Francesca Biribantija, so za ohranitev možnosti za napredovanje potrebovali poln izkupiček, še tretjo zmago v svoji dvorani, tako da so v tekmo krenili zbrano in odločno. Vuković dobro pozna večino igralcev ACH Volleyja, saj je tudi trener slovenske reprezentance, in je očitno dobro vedel, na kakšen način se favorizirano ekipo da premagati.

Da slovensko moštvo ne bo imelo najboljšega dneva, je napovedoval že prvi niz. V njem blejska vrsta nikakor ni našla svoje igre blok obramba, tako da so domači z lahkoto držali stik z njimi. Večje prednosti si vse do drugega tehničnega odmora ni priigrala nobena ekipa, prve večje so se pred končnico veselili domači, ko so povedli z 19:16. Pol minute odmora gostujočega trenerja Igorja Kolakovića je zaustavilo nalet domačih, toda po izidu 19:18 so spet dobili nekaj zaporednih točk, ki so bile dovolj za zmago v prvem nizu.

Ko so slovenski prvaki izboljšali blok, je bilo upanje po ugodnejšem rezultatu spet večje. Gostitelji so v drugem nizu sicer nekaj časa držali korak, pri drugem tehničnem odmoru zaostajali le za dve točki, a predvsem Matevž Kamnik je svojimi bloki poskrbel, da so gosti povedli s 24:19 (gosti so z blokom dosegli kar sedem točk, domači nobene). Budvanci so še dosegli dve točki zapored, toda pol minute odmora na zahtevo Kolakovića je blejski ekipi pomagalo, da so le izkoristili tretjo zaključno žogo.

Vodstvo 3:0 in 9:6 v drugem nizu ni napovedovalo, da bodo Kolakovićevi varovanci v njem povsem nadigrani. Toda zgodilo se je ravno to. Po izenačenju na 12:12 so namreč sledile črne minute blejskega moštva. Nekaj napak pri sprejemu je gostom povsem odvzelo zbranost, tako da je na igrišču praktično obstajala le domača ekipa. Pri izidu 20:14 je bilo jasno, da Budvanska Rivijera prišla do novega vodstva, do konca niza se je prednost samo še povečala.

A to, kar se je v tretjem nizu dogajalo gostom, se je v četrtem domačim. Po izenačenem začetku so Slovenci povedli z 8:5, do konca niza pa prednost samo še večali. Oba trenerja sta, ko je bilo jasno, da bo ACH izenačil, spočila nekaj igralcev, očitno pa je to bolj uspelo Vukoviću. Predvsem Biribantiju je odmor prišel zelo prav, saj je bil v podaljšanem nizu ob Konstantinu Čupkoviću glavni črnogorski adut.

Gosti so "tie break" sicer odlično začeli. Dva bloka in napadalna akcija najučinkovitejšega v blejski vrsti in na tekmi Alena Šketa so prinesli vodstvo s 4:2, toda zatem je prišlo do krize. Domači so dosegli šest zaporednih točk in povedli z 8:4. Bloka in as Šketa so še dajali upanje (7:8), ki pa je slovenskim navijačem - teh je bilo v dvorani kar nekaj -, hitro pošlo. Že nekaj trenutkov pozneje je bilo na semaforju 12:8, zaostanek pa je bilo ob razmerju na igrišču nemogoče nadomestiti. ACH Volley je tako v odločilnem nizu izgubil šele tretjič v desetih tekmah lige prvakov.
 
Tomaž Bregar
Slovenska tiskovna agencija
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?