Novice

Na pot v Francijo s poškodbami, a tudi z optimizmom

Ljubljana, 19. oktober 2011 – Danes so se praktično sredi noči odpravili na pot v Francijo in svojo prvo letošnjo evroligaško preizkušnjo odbojkarji ACH Volleya. Iz Ljubljane proti Zagrebu, Parizu in francoskem Toursu so krenili v polni sestavi z izjemo blokerja Matevža Kamnika, a hkrati ne povsem brez skrbi, saj si je na ponedeljkovem večernem treningu zvil gleženj tudi novi član moštva, prav tako bloker, Adam Simac. »Poškodbe so sestavni del športa in s tem se pač moramo sprijazniti. Nerodno je zgolj to, da so le-te »napadle« isto igralno pozicijo,« je ob odhodu dejal glavni trener Igor Kolaković.

»Vsekakor pa nas poškodbe ne bodo omajale v naših prizadevanjih za dosego najvišjih ciljev. V prvem krogu lige prvakov nas nedvomno čaka zelo težka tekma proti zelo izkušeni francoski ekipi, toda, naša pričakovanja so vedno maksimalno visoka, čeprav se zavedamo teže naše naloge,« je še dejal Kolaković in še enkrat dodal: »V naš prvi letošnji obračun pač gremo s tistim, kar imamo na razpolago in ne s tistim, kar bi morali ali želeli imeti, toda zagotovo bomo dali vse od sebe, da tudi v takšnih okoliščinah zmagamo, čeprav v tem trenutku to morda zveni rahlo nemogoče.« Na seznamu poškodovancev, ki pa bodo zagotovo igrali je namreč tudi podajalec Dejan Vinčić. Specialistični pregled njegove hrbtenice je namreč pokazal poškodbo, ki se je pojavila poleti in v tej fazi prav tako zahteva intenzivno fizioterapijo ter specifične telesne vaje, s katerim se bo morda mogoče izogniti operaciji. Če pa terapija ne bo uspešna, bo tudi operacija neizogibna, kar zagotovo ni dobra novica za ekipo ACH Volleya. Vinčić ima sicer odlično zamenjavo v Gregorju Ropretu, ki pa mu  razumljivo manjkajo izkušnje z velikih in težkih tekmovanj, toda, tako se pravzaprav kalijo športniki, kar potrjuje tudi kapetan ekipe Andrej Flajs: »V Francijo odhajamo dobro pripravljeni. Optimizem ob začetku lige prvakov lahko črpamo iz dobrih iger s pripravljalnih tekem. Nekaj preglavic nam sicer povzročata zlasti poškodbi Kamnika in Simaca, toda strnili bomo vrste in dali vse od sebe. Pred prvo tekmo v domači dvorani Stožice bi radi imeli na svojem računu vknjiženo že eno zmago. Verjamem, da nam bo s prenovljenim moštvom, v katerem res vlada izjemno vzdušje, to tudi uspelo.«

V Toursu pa moštvo ACH Volleya čaka prav tako motivirana ekipa gostiteljev,  ki je že vrsto let v samem vrhu francoske odbojke: leta 2003/04, 2009/10 so bili državni in 2010/2011, pokalni prvaki Francije, imajo pa tudi veliko izkušenj s tekmami evropske lige prvakov, v katerem ima Francija kar dva predstavnika. V lanski sezoni se je moštvo Toursa prebilo med osem najboljših ekip, v nadaljevanju pa jih je ustavila ekipa moskovskega Dinama, ki si je zagotovila napredovanje šele v tako imenovanem »zlatem« nizu.

V letošnji sezoni je v ekipi Toursa prišlo do nekaj sprememb v igralskem kadru, vendar so dosedanje tekme v državni ligi, kjer so po odigranih petih krogih še vedno neporaženi, pokazale, da gre za dostojne  zamenjave. Tako sta na mesto sprejemalca prišla srbski evropski prvak, 202 cm visok in 24 let star Miloš Terzić in francoski reprezentant bolgarskih korenin, 204 cm visok  Bojidar SLAVEV. Iz italijanske Verone je prestopil 204 cm visok  napadalec kubanskih korenin  Yosleyder CALA GERARDO in iz španske Unicaja Almerie ameriški bloker, 202 cm visok David SMITH. Ostali igralci, ki  sodijo v  prvo postavo ekipe Toursa, zanjo igrajo že več let. Poleg uigranosti se ponašajo tudi z višino in izkušenostjo. Tako sta Čeha, Peter in David Konecny v omenjenem klubu že tretje  leto zapored: prvi na mesto srednjega blokerja, drugi kot korektor. Tudi njihov kapetan in podajalec, 31-let star in 190  cm visok igralec brazilskih korenin Rafael REDWITZ se v Franciji kot kaže odlično počuti. V sezonah od leta 2006 do 2008 je sicer podajal pri Pariz Volleyu, potem se je za eno leto preselil na poljsko k Asseco Resovii, a se v prejšnji sezoni ponovno vrnil nazaj v Francijo, prav  k omenjenemu Toursu. Zvestobo klubu Toursa izkazuje tudi njihov 30-letni libero, Argentinec Alexis Ruben GONZALEZ, ki se je tja preselil  po sezoni 2008/09 iz moskovskega Dinama. Omeniti velja še mladega 23-letnega blokerja, tudi francoskega reprezentanta, Horacio D' ALMEIDA, kateri večkrat menjava izkušenega Petra Konecnya.

Vsekakor gre za ekipo vredno vsega spoštovanja. Vendar imajo tudi naši prvaki v svoji osebni izkaznici napisana pomembna dejstva. Med drugim, da letos že četrto sezono nastopajo v prestižni Ligi prvakov, da so se v sezoni 2009/10 uvrstili tudi na njen zaključni turnir. Tudi naša ekipa ima v svoji vrsti igralce, ki so že vrsto let zvest ekipi ACH Volleya, pa čeprav gre za enega najmlajših moštev v Evropi.  Kot zagotovljajo, v Tours so prav gotovo odšli  po zmago, četudi  jih v zadnjem času pestijo neljube poškodbe. A igralci, ki so zdravi, bodo dali vse od sebe, da se vrnejo z zmago, še kako pomembno za dosego njihovih visoko zastavljenih ciljev v prihajajoči sezoni.

Prva tekma Lige prvakov  med ekipo Toursa in ACH Volleya bo na sporedu v četrtek, 20.10. 2011 ob 20.30 v športni dvorani Robert Grenon v Toursu. Prenos bo na sporedu tudi na RTV SLO 2 (takoj po končani nogometni tekmi evropske lige med Mariborom in Braggo), na spletni TV http://www.laola1.tv/, rezultat pa boste lahko spremljali tudi preko našega spletnega portala  http://www.ach-volley.si/.

Odnosi z javnostmi

 

 

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?