Novice

Odštevamo – še dva dni do prve tekme v Stožicah

Ljubljana, 24. oktober – S prvim večernim treningom v športni dvorani Stožice se je nocoj začelo tudi uradno odštevanje do začetka prve tekme evropske odbojkarske lige prvakov na domačih tleh. Moštvo ACH Volley že drugo sezono zapored na uvodnem srečanju gosti moštvo Budvanske Rivijere in tudi ta ekipa si je nocoj že ogledala veličastno poslopje ljubljanske športne lepotice. Na tleh še ni položen tarafleks, dvorano ne krasijo številni sponzorski panoji in oglasna sporočila, iz zvočnikov ne odmeva spodbujajoča glasba. Tribune samevajo. Je pa toliko bolj živahno na igrišču.

Odbojkarji ACH Volleya trening začnejo z ogrevanjem, ki ga vodi izkušeni trener in fizioterapevt ekipe, Marko Šercer. V nadaljevanju vlogo prevzameta glavni trener Igor Kolaković in pomočnik Dragan Kobiljski. Začne se trening ob mreži, kmalu je moštvo že razdeljeno v dve ekipi. Ko v dvorano pomotoma zaide še gostujoča izraleska mladinska košarkarska ekipa, ki v večernih urah rahlo izgubljeno tava po Stožicah in išče malo stožiško dvorano, je vtis popoln. Nenadejani obiskovalci kar hitro potegnejo na plano svoje žepne fotoaparate in telefone in, najprej presenečeno, a na to navdušeno, fotografirajo vse povprek. Ko jim povedo, da si ravno kar ogledujejo trening ene najboljših odbojkarskih ekip v Evropi, je njihovo navdušenje le še večje. Žal, pravijo, morajo naprej na tekmo v kletne prostore. »Vse dobro in srečno na tekmi!« - pomahajo v slovo…

Večernega in hkrati prvega letošnjega treninga v Stožicah se udeležuje tudi športni direktor in podpredsednik ACH Volleya, Aleš Jerala. In kako ocenjuje letošnji začetke ligaške sezone? »Zagotovo začetek ni bilo najboljši, čeprav smo naleteli na tudi objektivno boljšega nasprotnika glede katerega smo celo nekoliko računali, da ga lahko presenetimo na njihovem domačem igrišču,« pove Jerala in doda, da vendarle moštvo ACH Volleya v Franciji ni bilo razpoloženo, ne posamezno in ne kot celota, da bi se ustrezno odzvalo na dobro igro gostiteljev in morebitno presenečenje tudi realiziralo. »S tem smo si pač otežili tudi prvo tekmo to sredo v Stožicah, ker je zdaj pritisk toliko večji, ker je večji tudi strah pred morebitnim porazom v domači dvorani,« še nadaljuje.  Ob tem Jerala doda, da je potrebno biti pozoren tudi na Budvo, saj gre za ekipo, ki je letos verjetno bolj močna kot je bila lani, čeprav jo marsikdo ima za outsiderja v skupini. »Osebno menim, da je Budva lahko povsem enakovreden nasprotnik, saj ima dovolj kompaktno ekipo, ki ji – tako kot tudi nam – v tem trenutku manjka dovolj močnih tekem. Vsekakor upam, da bo moštvo ACH Volleya prej našlo svoj ritem kot  naš nasprotnik in tudi vknjižilo eno prepričljivo zmago,« zaključi Jerala. Kako pa ocenjuje druge udeležence skupine F, saj je navsezadnje tudi Budva prvo tekmo proti poljskem Belhatowu izgubila? » Glede na to, da je Belhatow slabo začel sezono v domačem prvenstvu ter po tistem, kar je Budva prikazala v prvem nizu tekme proti Poljakom prejšnji teden v Budvi, bi celo bilo za pričakovati, da bo Budva kaj več potegnila iz tiste tekme, pa žal ni. Kar pomeni, da so tudi naši gostje iz Črne Gore soočeni s precej težko situacijo in da bodo poskušali popraviti vtis že na tem srečanju v Ljubljani,« odgovarja Aleš Jerala. Ob tem pa poudarja, da vendarle gre šele za prve tekme in, da bo do konca serije potrebno počakati in videti, kako se bo položaj sploh razvijal. Tudi zato, kot pravi, ker se zadeve lahko hitro obrnejo, »srčno upam, da v našo korist«. Upa tudi, da bodo odbojkarji ACH Volleya iz tekme v tekmo igrali boljše, a dejstvo je, kot poudarja, da je situacija letos vendarle dokaj nepredvidljiva, saj tudi reprezentančni premor lahko »dodobra premeša karte«.  »Potrebno je iti iz tekme v tekmo in se v tem trenutku ne obremenjevati s končnim rezultatom, pač pa poiskati sistem igre, ki bo konkurenčen,« dodaja Jerala. Ob tem tudi opozarja, da letos veljajo enaka pravila kot lani, ko je bilo veliko ekip v ligi prvakov rahlo zavedenih, saj niso štele samo zmage za napredovanje, pač pa so na prvem mestu točke in šele na to zmage, še manj pa zmage v medsebojnih srečanjih. Kar pomeni, da bo najboljši tisti, ki bo nabral največ točk in ne tisti z največejim številom zmag.

Kako pa je stanje s poškodbami v ekipi ACH Volley? »Je, kar je, čeprav bi si želeli, da bi bilo boljše. Na Kamnika žal ne moremo računati, Simac bo moral stisniti zobe, ta hip pa še najbolj skrbi Vinčić, ki v tem trenutku ni v optimalni formi, kot bi želeli, da bi bil. Zato bo tudi zanj v sredo pomembna tekma tudi v tem smislu,« še zaključi Aleš Jerala in doda, da bo marsikaj odvisno tudi od navijačev in njihovega spodbujanja. Zato si ekipa dejansko želi polne tribune in veliko podporo.

In kako je v vrstah gostov?

Budvanska Rivijera je v letošnji sezoni zamenjala veliko število igralcev. Klub so zapustili Konstantin Čupković (poljski SKRA Belchatow), Aleksander Šafranovič (Unterhahing, Nemčija), Balša Radunović (Segrate, Italija), Nikola Renovica (TVBuhl, Nemčija), Edin Musabegović (Qatar) i Poej (Gazprom, Rusija). Ekipo je zapustil tudi slovenski reprezentant in bivši igralec ACH Volleya Sebastijan Škorc. Čeprav mu je potekla pogodba in je sprva kazalo, da bo Budvo zapustil, pa se je ekipi v začetku oktobra ponovno pridružil Veljko Petković, prav tako bivši organizator igre ACH Volleya. Letošnje okrepitve Budve so še mladi Kubanec Dias, libero črnogorske reprezentance Ivan Rašović in še dva neugodna levičarja, sprejemalec  Nemanja Stevanović in korektor, hrvaški reprezentant Ivan Raič (med drugim tudi bivši igralec italijanskega Cunea). Pogodbo z Budvansko Rivijero je podaljšal tudi njihov  srednji bloker Milan Marković, ki je postal tudi kapetan ekipe. Stari/novi trener ekipe, sicer slovenski selektor Veselin Vuković, pa je nad svojo ekipo navdušen, saj meni, da so bolj homogeni kot lanska ekipa, imajo tudi boljši standard igre, predvsem pa bolj igrajo kot kolektiv in manj kot posamezniki, kar je bilo čutiti v lanski sezoni. To jim zagotovo uliva zaupanje.

V letošnji sezoni sta se ekipi ACH Volleya in Budvanske Rivijere že srečali. Na mednarodnemu  turnirju v spomin Žarka Petrovića v Novem Sadu so v začetku oktobra slavili odbojkarji ACH. Čeprav je bil rezultat 3:0 za našo ekipo, pa je potrebno upoštevati dejstvo, da Budva takrat še ni igrala s staro/novim organizatorjem Veljkom Petkovićem. Tudi prejšnji teden, ko so se v prvem krogu LP pomerili s favoriziranim poljskim SKRA Belchatowom, so le-tem  v prvih dveh setih  povzročali ne male preglavice. Šele močan in precizen servis igralcev Belchatowa je preobrnil potek tekme v poljsko korist. Nekaj podobnega se je zgodilo tudi našim igralcem v Toursu, kjer so bili žrtve predvsem močnih servisov Čehov Konecnyjev. Zato lahko v sredo pričakujemo trdo in napeto bitko za vsako točko. Posebno še, ker sta obe ekipi v prvem krogu LP dokaj gladko izgubili in obe  želita čim prej vknjižiti svojo prvo zmago v letošnji sezoni. Seveda smo prepričani, da bo to uspelo našim prvakom.

Večera je konec. Po končanih trening so dvorano zasedli strokovni sodelavci, ki bodo noč izrabili za to, da se bo stožiška dvorana zbudila v torkovo jutro že povsem odbojkarska. In torek je nov dan…

Odnosi z javnostmi

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?