Novice

Pleško: Konkurenca je dobrodošla

Po precej nenavadni sezoni, ki se je končala že 11. marca, je ekipa za prihodnjo hitro začela dobivati novo podobo. Znano je, da v Tivoli prihaja svetovno odmevno odbojkarsko ime, domači mladi upi in da ostajajo zvesta ljubljanskemu klubu tudi uveljavljena slovenska imena. Preden se začne vse skupaj zares, je svoj pogled na precej spremenjeno zasedbo zmajev delil glavni trener Matija Pleško.

Kljub predčasno končani sezoni so rezultatsko dosegli, kar so si v širšem regijskem prostoru zadali – ubranili so naslov pokalnih in državnih prvakov ter srednjeevropskih prvakov. ''Na drugi strani pa je tu liga prvakov, v kateri je bilo v igri tudi kaj več, ampak z optimističnimi besedami lahko rečem, da smo se solidno predstavili tako pred slovensko odbojkarsko javnostjo kot tudi širše. Potrditev tega je dejstvo, da so se za naše igralce po tej sezoni zanimali večji klubi in zato je seveda osebno zadovoljstvo prisotno tudi pri meni,'' se je na slabih 6 tekmovalnih mesecev v prejšnji sezoni ozrl Pleško.

Konec maja in v začetku junija je z mlajšimi člani opravil treninge v dvorani Tivoli. Ljubljančan, ki je funkcijo glavnega trenerja prevzel februarja lani, je bil s pristopom mladih zelo zadovoljen. ''Bilo je tako, kot mora biti. Vsak igralec, ki pride v neko sredino, mora biti prizadeven in poskušati biti na vsakem treningu boljši. V dvorani je bila prava delovna vnema, katero pričakujem prav od vseh tudi skozi celotno sezono. Določeni fantje me že poznajo. Vedo, kakšen sem bil do sebe kot igralca in da se kot trener v svoji ideji nisem spremenil,'' je še dodal.

Z optimizmom ga navdaja, da se je želel k četi oranžnih zmajev pridružiti korektor Mitar Djurić. Odbojkar, ki je v svoji karieri osvojil državne naslove v Italiji, Turčiji in Grčiji, dvakrat nastopal v finalu lige prvakov in bil dvakrat svetovni klubski prvak. ''Z Mitarjem sva imela par sestankov in v prvi vrsti me je prepričal kot oseba. Zelo pomembna stvar pri njemu je, da ima ogromno željo, da se igralsko vrne na raven, kjer je že bil. Imel je težave z boleznijo, s poškodbo in v preteklosti tudi smolo pri sestavi ekipe, kar ga je doletelo v Trentinu zaradi kvote tujcev. V naši ekipi je videl priložnost, da lahko spet stopi na veliko sceno. To me veseli in menim, da bo on eden tistih, ki bo vlekel voz. Tudi sam ve, v kakšni meri računam nanj."

Božidar Vučićević je bil na pragu ruske lige, a se je ta zgodba odvila tako, da se je srbski korektor na koncu na lastno željo vrnil v zmajevo gnezdo. ''Boža se je nepričakovano vrnil v našo ekipo. V tem primeru je kratko potegnil Martin Valenčič, ki bo v Črnučah na svojo priložnost še malo počakal. Upam, da Martin to razume. Kar se Bože tiče, je to še en močen člen naše ekipe. Ekipa je zaradi kvalitetnih posameznikov še boljša. Moja naloga pa bo vse med seboj povezati in doseči, da bo ekipa dobro igrala,'' je dejal Pleško, ki je pristaš zdrave konkurence. ''Na vseh igralnih mestih je potrebna konkurenca. Kadar te ni, ­­­hočeš nočeš stagniraš.''

Po treh letih se bo spremenila dinamika med srednjimi blokerji. V Kamnik odhaja Diko Purić, prihajata pa mladi Iranec Amir Toukhteh in Filip Rutar iz Črnuč. Ob izkušenem Pavloviću in Videčniku bosta tvorila blokersko linijo ACH Volleyja. "Pogodbo s Kubancem Ricardom Calvomsmo morali zaradi administrativnih zapletov pri pridobivanju dokumentov razdreti. Mesto prvega organizatorja igre bo tako prevzel slovenski reprezentančni podajalec Gregor Ropret, ki je bil naša prva želja. Po spletu okoliščin se nam je ta tudi uresničila. Sestavili smo dobro ekipo,'' je strnil misli 44-letnik, hkrati pa opozoril, da posamezna imena nimajo vidne vloge, če ekipa ne zmaguje na parketu.

Po Kylu Dagostinu se vrača na položaj prostega igralca slovenski odbojkar, reprezentant Urban Toman. ''Je igralec, ki bo pripomogel k drugačnemu spektru igre. Je kvaliteten in upam, da bomo to izkoristili. Mislim, da je fant prišel na pravo mesto in da je vreden našega zaupanja,'' pravi Pleško, ki opaža, da je tudi v ostalih slovenskih klubih sezona prestopov in nakupov aktivna. ''Calcit, Maribor, Salonit – zadeva bo zelo zanimiva. Precej smo izenačeni in na vsaki tekmi bo potrebno prikazati dobro igro, če želimo priti na tisto mesto, ki smo si ga zadali. Seveda pa je, kot sem že omenil, konkurenca dobrodošla in to pozdravljam.''

V naslednji sezoni bodo za razliko od prejšnje oranžni zmaji že od začetka tekmovali v trikrožnem sistemu državnega prvenstva. Prav tako je lahko več ekip v srednjeevropski ligi, sistem tekmovanja v ligi prvakov bo enak lanskemu. ''Tekem bo precej več, lahko jih je od 55 do 62. Vse je možno. Je pa res, da smo številčno dobro okrepljeni in bodo lahko na ta račun priložnost za igro dobili prav vsi igralci'' je zaključil strateg zmajev.

Slovenski prvaki se bodo na novo sezono začeli pripravljati 10. avgusta v Ljubljani, do takrat pa bodo kondicijo ohranjali po individualnem programu.
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?