Novice

Pripravljeni na nadaljevanje evropske zgodbe

Ljubljana, 30. januarja 2012 - Če naši prvaki to sezono v državnem prvenstvu nimajo prave konkurence, pa se naši  prvi nasprotniki v evropskem pokalnem tekmovanju, Pokalu CEV, ekipa Knack Roeselare s tem vsaj v zadnjem času ne more  pohvaliti. V zadnjem tednu januarja so tako izgubili kar dve tekmi belgijskega državnega prvenstva. Res da obe na gostovanju, a vendarle morda nekoliko nepričakovano. S tem so  izgubili tudi drugo mesto na lestvici (takoj za vodilnim Nolikom) in so trenutno šele četrti.

Kljub temu pa ekipo Roeselara ni za podcenjevati. Zaradi poškodbe mišice na zadnjih dveh tekmah ni zaigral  izkušeni centralni bloker, Romun Sergiu Stancu. Zamenjal  ga je prav tako izkušeni  31-letni Belgijec Verhelst Wouter in to z odlično igro tako v napadu kot v bloku. Kljub temu  pričakujemo, da bo Romun za tekmo proti našim prvakom ponovno v začetni šesterici. Vsi ostali igralci udarne zasedbe igrajo skozi vso sezono, tako v domačih kot tudi v evropskih tekmovanjih, tako da gre resnično za dobro uigrano moštvo.

Ekipa ACH Volleya bo v Belgiji zaigrala v nekoliko spremenjeni postavi. Po končanem tekmovanju v ligi prvakov bo na mestu libera izkušenega Daniela Lewisa zamenjal Aleš  Fabjan. Matevž Kamnik zaradi hudega zvina gležnja še vedno ne bo mogel pomagati ekipi proti Knack Roeselaru. Nekaj težav s hrbtom ima tudi kapetan Andrej Flajs, za nameček  pa si je na zadnji tekmi  v Kamniku rahlo poškodoval  gleženj tudi  prvi korektor Alen Šket. Vendar verjamemo, da bosta oba za tekmo v Belgiji že pripravljena. Po izpadu iz elitnega tekmovanja v ligi prvakov je pred oranžnimi  zmaji le en cilj. To je zmaga v četrtini finala Pokala CEV in preboj med štiri najboljše ekipe tega evropskega tekmovanja. Za dosego  cilja bi bilo najbolje, da zmagajo že v Belgiji, saj bi bilo v nasprotnem primeru potrebno  poleg zmage doma osvojiti tudi tako imenovani »Zlati niz«, kar je že določeno tveganje. Toda prepričani smo, da bodo naši zmaji že v Belgiji bruhnili siloviti  ogenj in se vrnili v prestolnico ovenčani z zmago.

Realni pokazatelj kakovosti ?

Pred odhodom v Belgijo pa smo nekaj vprašanj zastavili tudi prvemu trenerju ACH Volleya, Igorju Kolakoviću. Na vprašanje, kako ocenjuje prvega nasprotnika oranžnih zmajev v Pokalu CEV in kakšna je pripravljenost moštva za nadaljevanje sezone, je med drugim dejal: »Knack Röeselare je med možnimi nasprotniki ACH Volleya v tej fazi tekmovanj pravzaprav nasprotnik »po meri«, kot bi temu lahko rekli. Ostala moštva, ki so bila deležna žreba v Luksemburgu, so močnejša od Röeselarja, tako, da je to nedvomno dobra izbira za naše nadaljevanje evropskih tekmovanj. Kar se tiče ACH Volleya je nedvomno slovo od evropske lige prvakov izzvalo manjšo emotivno praznino pri odbojkarjih, toda povsem sem prepričan, da se naši fantje zavedajo tudi vrednosti in kakovosti  Pokala CEV v katerem nas čakajo zelo kakovostne evropske tekme. Pravzaprav le te niso nič manj kakovostne od lige prvakov, še zlasti,  če se uspemo uvrstiti v nadaljnje tekmovanje. Kar se tiče pripravljenosti ekipe - ob vseh manjših težavah, ki jih imamo zaradi Flajsovih bolečin v hrbtu in Šketove sobotne poškodbe skočnega sklepa, da kajpada odsotnost Kamnika sploh ne omenjam - menim, da smo dovolj pripravljeni za nadaljevanje evropskih tekem.«

 

 Na vprašanje, kako se je možno pripraviti na tekme visokega evropskega ranga ob dejstvu, da domače državno prvenstvo vendarle ne ponuja dovolj kakovostnih nasprotnikov, pa Kolaković odgovarja, da v bistvu niti ni problem kakovost ali ne-kakovost slovenskega državnega prvenstva, ki je pač takšno kot je. Večji problem je, po njegovem mnenju, dejstvo, da je koledar prenapolnjen z dokaj slabimi, a preštevilnimi  tekmami, ki se jih vsa moštva brez izjeme morajo udeleževati od začetka do konca prvenstev. »Tako ACH Volley, ki je v državnem prvenstvu vendarle razred zase, izgublja ritem dobrega treninga, ker moramo v domačem državnem in pokalnem prvenstvu v tem obdobju odigrati najmanj 40 tekem planiranih po rednem koledarju. Menim namreč, da bi ekipa, ki igra v evropski ligi prvakov morala biti oproščena vsaj prvega eliminacijskega kroga tekem. Logično bi namreč bilo, da se  vključi v tekmovanje šele v drugi, tako imenovani modri krog, v višjo, modro skupino, ki šteje šest najboljših slovenskih ekip. Ta čas pa bi izrabila za močna sparing-srečanja z ekipami iz regije. Belgijci imajo, za razliko od nas, veliko bolj izenačeno in tudi močno državno ligo, kar dokazuje tudi dejstvo, da so v zadnjem obdobju na gostovanjih izgubili kar dve tekmi proti domačim nasprotnikom,« meni Igor Kolaković. Tako v bistvu nekega realnega pokazatelja lastne kakovosti ACH Volley v tem trenutku niti nima, kar pa ne pomeni, da se ne pripravlja po najboljših močeh in, da ne bo dal vse od sebe v nadaljevanju tekmovanj, tako doma kot na tujem. Ob tem vse skupaj nekako razveseljuje tudi dejstvo, da se tekme evropskega ranga vračajo v domači Tivoli. Kolaković je prepričan, da je »vedno boljše igrati v dvorani v kateri moštvo tudi trenira, saj igralci lažje prepoznavajo »orijentirje« v dvorani in se počutijo bolj varne v takšnem okolju«. Toda, kot poudarja glavni trener oranžnih zmajev, to je le ena izmed podrobnosti, ki niso tako nepomembne. » Na koncu pa je vendarle najbolj pomembno predvsem to, kako in ne kje se igra,« dodaja Kolakovič.

 

Na prihod ACH Volleya pa se pripravljajo tudi gostitelji. Na spletni strani kluba Knack Röeselarja tekmo prvega februarja napovedujejo tako, da omenjajo prihod slovenskih državnih prvakov z vsemi pridevniki kluba z dolgo in uspešno tradicijo igranja odbojke v evropskih tekmovanjih in z največjim dosežkom le te, to je uvrstitev na zaključni turnir četverice najboljših evropskih moštev evropske lige prvakov v poljski Lodž, maja 2010. Na njihovi spletni strani še piše, da je ACH Volley tudi letos imel visoke načrte za napredovanje, toda zanj sta bila francoski Tours in poljski Belchatow vendarle premočna nasprotnika. Sicer pa, da je ACH Volley v slovenskem prvenstvu razred zase ter, da je v drugi del sezone vstopil z osvojitvijo vnovične pokalne lovorike, že šeste zapored. Prav tako ne pozabijo dodati, da so oranžni zmaji v dosedanjem državnem in pokalnem prvenstvu doslej izgubili le en sam niz. Toda, kot pravijo, Knack Roeselare je pripravljen na svoje goste, kljub dvema zaporednima porazoma v domačem prvenstvu.

 

Sicer se moštvo ACH Volleya  odpravlja na gostovanje v torek, 31. januarja dopoldan in sicer z letališča Jožeta Pučnika proti Bruslju in po tem naprej še z avtobusom v okrog 130 kilometrov oddaljeni Röeselare. Tekma v športni dvorani Schiervelde v Röeselareju bo na sporedu v sredo, 01. februarja 2012, ob 20.30 uri. Gostitelji računajo na polno dvorano in svoje številne, zveste navijače.

Odnosi z javnostmi
 

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?