Novice

'Skok iz 17 metrov je nekaj normalnega'

''Če prihajaš iz Kanala ob Soči, si obsojen na skoke z mosta,'' je pojasnil 21-letni Jure Okroglič. Sprejemalec, ki se več kot očitno ne spopada s strahom pred višino, se bo v letošnji sezoni prvič predstavil v oranžnem dresu. Pred tem se je dve leti dokazoval pri Calcit Volleyju, z odbojko pa se je začel spogledovati doma v Kanalu.

Že kot deček je spremljal mamo, trenerko mlajših odbojkarjev v Italiji in v domačem kraju, na njenih treningih. ''Tudi ko sem imel prosto, sem bil z njo v telovadnici. Če drugega ne, sem pobiral žoge in tako se je začelo,'' je pobrskal po svojem spominu, ki zaradi njegove mladosti ne sega (pre)daleč. ''V Kanalu je odbojka vsekakor glavni šport. Če se želiš ukvarjati s košarko ali nogometom, se že moraš voziti vsaj do Tolmina ali Nove Gorice,'' je razložil večne logistične težave manjših občin. ''Precej resno sem igral nogomet v Gorici, vendar sem vedno težje usklajeval dva treninga s šolo in vožnjo, tako da je tudi zaradi tega odbojka prevladala.''

Na podlagi preteklih dosežkov, kot je nastopanje na evropskem prvenstvu s slovensko mladinsko reprezentanco, osvojitev pokalne lovorike s Salonitom leta 2014 in Calcit Volleyjem spomladi 2017, lahko sklepamo, da je bila to tudi prava odločitev za danes aktivnega študenta elektrotehnike. Da Okroglič velja za perspektivnega in nadarjenega odbojkarja je potrdil tudi selektor članske reprezentance, Slobodan Kovač, ko ga je uvrstil na seznam članov za nastop v evropski ligi. ''Reprezentanca, čeprav pomlajena, je bila nekaj novega. Štejem si v čast, da sem lahko spomladi branil slovenske barve, le rezultatsko se je slabo razpletlo. To ni bilo nič kaj prijetno,'' je komentiral reprezentančno izkušnjo.

Od začetka avgusta se intenzivno pripravlja na sezono, ki jo bodo oranžni zmaji odprli 14. oktobra proti njegovem domačem klubu – Salonitu. Tam sta se tudi prvič srečala z današnjim trenerjem ACH Volleyja Ljubljana, Andrejem Urnautom. ''Priprave, kot smo jih delali do sedaj, so mi bile všeč in upam, da bo šlo tako naprej. Trenerja poznam že od prej, v moji prvi sezoni pri Calcitu sem tudi bil soigralec z Brulcem in Videčnikom, Jani pa prav tako prihaja iz Kanala,'' je spregovoril Primorec o starih znancih v ekipi aktualnih državnih in pokalnih prvakov.

Vrhunec te sezone bo brez dvoma elitna Liga prvakov. ''To je najboljše odbojkarsko tekmovanje in je res nekaj posebnega. Vsak si želi biti del tega in se prikazati v najboljši luči,'' je suvereno dejal, medtem ko na vprašanje, kaj bi počel, če ne bi bil odbojkar, ni imel odgovora. ''O tem pa res nisem nikoli razmišljal.'' Jure, ki je takoj za korektorjem Đirlićem najmlajši v moštvu, se v novi sezoni tudi vrača k svoji prvotni dvanajstici, v kateri bo poskušal najti svojo najboljšo odbojkarsko verzijo.

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?