Novice

SLOVENCI ČETRTI V EVROPSKI LIGI

Slovenija – Slovaška 1 : 3 (-18, 20, -19, -18)

Dvorana: Portimao Arena, gledalcev: 500, sodnika: Čuk (Srb), Azevedo (Por)
Slovenija: Vidič 9, Vinčič, Satler 1, Pleško 3, Šmuc, Gasparini 15, Pajenk 6, Komel 13, Flajs 11, Paravan – libero
Slovaška: Masny 2, Kohut 10, Pipa – libero, Šabo, Hupka, Sopko 21, Nemec 7, Červen, Kmet 11, Skladany, Divis 11.

 

Tudi tekmo proti Slovakom je slovenski selektor Iztok Kšela začel z enako postavo kot polfinalni obračun s Španci. V začetni šesterki so bili tako podajalec Rok Satler, sprejemalca Alan Komel in Andrej Flajs, blokerja Matej Vidič in Alen Pajenk ter korektor Mitja Gasparini. Današnja tekma ni pomenila le boja za tretje mesto v letošnji evropski ligi, pač pa je bila to tudi priložnost za spoznavanje ekipe Slovaške, ki bo ena od nasprotnic Slovenije na septembrskem evropskem prvenstvu v Rusiji.

 

Padec v zaključku niza

Slovenskim sprejemalcem je na začetku srečanja nekaj težav povzročil najboljši server evropske lige Martin Sopko, sicer pa je bil sprejem boljši kot na polfinalni tekmi. Po drugem tehničnem odmoru, ob katerem so Slovaki vodili za dve točki, so naši nekoliko padli pri sprejemu, posledica pa je bila slabša realizacija napada. Poleg tega pa so Slovaki v bloku nekajkrat zaustavili naše odbojkarje, tako da so nasprotniki precej lahko dobili prvi niz.

 

Gasparini zaslužen za izenačenje

V nadaljevanju tekme pa so naši popustili in Slovakom pustili, da povedejo s 15 : 11. Našim je nato le uspelo izenačiti, vendar bolj po zaslugi napak nasprotnikov. Ti so po izenačenju na 16. točki strnili svoje vrste, vendar se je v slovenskem dresu razigral Mitja Gasparini. Iz sedmih začetnih udarcev je dosegel štiri ase ter popeljal Slovenijo do zmage v drugem nizu.

 

Poznala se je utrujenost

V tretjem so si Slovaki hitro priigrali visoko prednost, slovenski selektor pa je ob njihovem vodstvu s 13 : 8 v igro poslal kapetana Matijo Pleška. Slovenija se je po zaslugi njegovih odličnih začetnih udarcev Slovaški približala le na točko zaostanka. Toda Slovaki so se nato zbrali, bili boljši od naših v vseh elementih igre in v zaključku niza svojo prednost le še povečevali do končnih 25 : 19.
Četrti niz so naši sicer bolje začeli, a so Slovaki prek Sopka najprej izenačili, nato pa tudi povedli. Dobro je deloval njihov blok, tako da so svojo prednost le še povečevali. Našim ni pomagalo niti to, da je Kšela v polje poslal Dejana Vinčiča, saj je bil Sopka zelo razigran. V slovenskem taboru pa se je ob koncu tekmovanja že močno poznala utrujenost. Slovaki so tako tudi četrti niz dobili (25 : 18) in se veselili zmage.
»Žal smo prav na zadnji tekmi pokazali najslabšo igro v celotni evropski ligi,« je padec v igri komentiral slovenski selektor Iztok Kšela, ki pa zaradi tega ni zaskrbljen: »Igralcem je danes zmanjkalo psihične in telesne moči. Lahko pa smo ponosni, da smo preostale tekme v tem tekmovanju odigrali na visoki kakovostni ravni.« Kapetan Matija Pleško pa je dodal: »Velik uspeh je že to, da smo s uvrstili na zaključni turnir, danes pa žal nismo imeli najboljšega dne.«

 

Španci strli odpor Portugalcev

V finalu letošne evropske lige sta se pomerili izbrani vrsti Španije in Portugalske. Odbojkarji iz države, ki je gostila zaključni turnir, so prvi niz dobili s 25 : 21, naslednja dva pa sta pripadla Špancem s 25 : 18 in 25 : 22. Portugalci zmage niso hoteli kar tako prepustiti sosedom in so po zmagi v četrtem nizu s 25 : 19 izid izenačili na 2 : 2. O zmagovalcu evropske lige je tako odločal peti, niz, ki se je končal na razliko. Ob koncu so se zmage z 20 : 18 veselili Španci, kako izenačena je bila tekma pa priča tudi podatek, da je bila razlika v končnem seštevku nizov le dve točki (110 : 108) v korist Špancev.

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?