Novice

SLOVENCI ŠE ČETRTIČ PREMAGALI ČEHE

Kšela začel z Vinčičem

V slovenski reprezentanci je danes na mestu organizatorja igre srečanje začel Dejan Vinčič, ostalih sprememb v primerjavi z včerajšnjo tekmo pa v ekipi ni bilo. Čehi so prvič ušli ob začetnih udarcih Konečnyja, ko je Rak z blokom zaustavil Gasparinija, naslednji udarec Urnauta ob napadu pa je končal za zadnjo črto (6 : 3 za Čehe). Naši so jih kmalu ujeli, saj je Andrej Flajs odlično serviral, na mreži pa je bil razpoložen Vidič. Po izenačenju na 12. točki je najprej Urnaut lepo prevaral češki blok, nato pa je še Gasparini z winnerjem Sloveniji prinesel vodstvo z dvema točkama. Naši so prednost nato sicer zapravili, vendar jo spet pridobili, ko je serviral Vinčič. V zaključku niza je bil razpoložen Andrej Flajs, tudi Vinčičeve podaje so bile vedno bolj natančne, Gasparini pa je z najmočnejšim orožjem slovenske izbrane vrste – servisom – poskrbel za zmago 25 : 20 v prvem nizu.

 

Suvereni v drugem nizu

Z odličnimi začetnimi udarci (Vinčič, Pajenk) so naši nadaljevali tudi v drugem nizu. Čehi niso uspeli razviti svoje igre, naši pa so kaznovali vse njihove napake in pri vodstvu Slovenije s 6 : 2 je češki selektor vzel pol minute odmora. Toda takoj po odmoru Andrej Flajs s samostojnim blokom zaustavil Konečnyja, na mreži je bil uspešen še Vidič in Hanik je reagiral z menjavami. Korektorja Konečnyja je zamenjal 207 centimetrov visoki Štokr, na mesto organizatorja igre pa je vstopil Tihaček. Razigral se je Popelka, vendar Čehom ni uspelo izničiti slovenske prednosti in naši so ob drugem tehničnem odmoru vodili s 16 : 12. Naši so še vedno držali niti igre v svojih rokah, veliko preglavic so gostiteljem povzročali neugodni začetni udarci Dejana Vinčiča, odlično so igrali v bloku in tudi v napadu so bili zelo prodorni. Za prvo zaključno žogo je namesto Gasparinija na servis prišel Satler, vendar so Čehi to zaključno žogo še ubranili. Nato pa je Štokr serviral v avt in naši so se veselili tudi zmage v drugem nizu (25 : 19).

 

Čehi pritisnili s servisi

Tudi tokrat je češki selektor Hanik v tretjem nizu napravil nekaj menjav. Namesto Hrazdire je v igro poslal Baraneka, ker Štokr ni poživil igre, pa je na mestu korektorja znova zaigral Konečny. Ta je na začetku tretjega niza prispeval dve točki za češko vodstvo s 3 : 1, nato pa je bil izid vse do 11. točke izenačen tudi zaradi številnih napak pri začetnih udarcih obeh ekip. Ob dobrih začetnih udarcih Popelke sta Baranek in Konečny Čehom priigrala prednost dveh točk (13 : 11), ki so jo držali tudi do drugega tehničnega odmora in tudi še v nadaljevanju. Napaka Gasparinija v napadu, dva uspešna zaključka kapetana Michala Raka ter razpoloženi Konečny pa so pomenili vodstvo Čehov s 23 : 19 in Kšela je vzel še druge pol minute odmora. Toda dober češki blok ter nato odličen začetni udarec Konečnyja, po katerem se je žoga (kot sta presodila nemška sodnika) odbila do nizkega stropa Mestne dvorane je za Čehe pomenila znižanje izida na 1 : 2 v nizih.

 

Čehi izenačijo na 2 : 2

V četrtem nizu je Kšela namesto Dejana Vinčiča na mesto organizatorja igre poslal izkušenejšega Roka Satlerja, rahlo prednost pa so si na začetku priigrali Čehi. Prav prej omenjeni Satler je s svojimi neugodnimi začetnimi udarci razbil češko igro in naši so po dveh točkah Pajenka in eni Gasparinija izenačili na 8. točki. Pri Čehih je zobe pokazal kapetan Rak – penal in blok – in Čehi so spet vodili za dve točki (11 : 9), Kšela pa je namesto Flajsa na sprejem poslal Alana Komela. Vidič je z blokom zaustavil Konečnyja, a je na drugi strani Baranek na enak način »obračunal« z Gasparinijem, tako da je razlika ostala nespremenjena. Komel je prispeval točko za 17 : 19, nato pa je Kšela na servis poslal Vinčiča in po njegovem neugodnem začetnem udarcu je Komel Slovenijo približal le še na točko zaostanka (18 : 19). Prav Komel je potem še z asom poskrbel za izenačenje na 21. točki. Čehe sta v novo vodstvo povedela Konečny in neuspešen napad Komela, srečen začetni udarec Baraneka (žoha se je prevalila čez mrežo) pa jim je prinesel tudi zaključno žogo za niz. Z blokom Krala ob napadu Vidiča so jo tudi izkoristili in niz dobili 25 : 21.

 

Odločen začetek prinesel zmago

V odločilnem nizu so naši začeli odločno, a tudi Čehi so imeli enake namene – zmaga na tej tekmi. Prednost ene točke je našim z ubijalskim začetnim udarcem priigral Gasparini (5 : 4), svoje sta dodala še Komel in Urnaut in naši so ob menjavi strani vodili z 8 : 5. Pri vodstvu naših z 9 : 6 je zmedo v češki vrsti izkoristil premeteni Rok Satler in češki selektor je moral odreagirati s pol minute odmora. Toda slovenski odbojkarji so svojo prednost še povečevali – točka Pajenka in blok Gasparinija – sta jih še bolj približali še četrti zmagi proti Čehom. Pri slednjih se je našim najbolj upiral Popelka in prav ko je bil ta igralec na servisu so se Čehi našim približali le na 2 točki zaosztanka, a prav najboljši češki igralec je nato žogo iz idealne priložnosti poslal daleč za zadnjo črto in Slovenija je imela prvo zaključno žogo. A žal v tistem trenutku še enega poškodovanega igralca. Pri skoku se je namreč poškodoval Alen Pajenk (zvit gleženj). Naši prve zaključne žoge niso izkoristili, drugo pa je po borbeni igri obeh ekip vnovčil kapetan Mitja Gasparini in naši so se veselili zmage s 15 : 12 in 3 : 2 v nizih.

Izjave po tekmi:

Mitja Gasparini, kapetan slovenske reprezentance:
"Razplet je bil dramatičen, po dveh gladko dobljenih nizih so Čehi začeli bolje servirati, imeli smo težave tudi zaradi njihovega visokega bloka. Peti set pa je vedno prava loterija, mi smo veliko vložili in tudi veliko dobili."
Tine Urnaut: »V prvem in drugem nizu smo zelo dobro servirali in si z začetnimi udarci priigrali prednost, ki smo jo nato uspešno branili. V tretjem in četrtem je bila slika obrnjena. V petem nizu pa smo jim mi znova z začetnimi udarci onemogočili, da bi razvili svojo igro, si priigrali prednost ter jo uspešno branili do konca.«
Iztok Kšela, selektor slovenske reprezentance: »Proti Češki dvakrat zmagati na njihovem terenu je velik uspeh in iluzorno bi bilo pričakovati, da bomo obe tekmi gladko dobili. Znova se je pokazal pravi karakter naše ekipe. Žal se nam je poškodoval Alen Pajenk, upam pa da poškodba gležnja ni prehuda.«

 

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?