Novice

SLOVENCI PONOVNO USPEŠNI

Slovenski odbojkarji še naprej blestijo v evropski ligi. Še bolj pomlajena ekipa kot na prejšnjih tekmah je na gostovanju na Češkem na prvi tekmi premagala gostitelje s 3:1 v nizih. Slovenski odbojkarji so dobro igrali v vseh treh nizih, ki so jih dobili, v edinem izgubljenem pa jim je nekoliko padla koncentracija.

Spremembe v obeh ekipah
V primerjavi s tekmama prejšnji konec tedna pri nas v Ljubljani sta obe ekipi doživeli nekaj sprememb. V slovenski izbrani vrsti sta manjkala poškodovana Dragan Radovič in Matija Pleško, namesto njiju sta na Češko pripotovala 19-letna Alen Šket in Matevž Kamnik. Jiri Cerha in Jiri Polansky pa sta bila tista na katera zaradi poškodbe oziroma bolezni ni mogel računati češki trener Zdenek Hanik. V ekipi sta bila tako 204 centimetre visoki Jiri Popelka, ki je igral že na uvodnih tekmah evropske lige, in 26-letni član Dukle iz Liberca Jiri Zadražil.

 

Komel kljub poškodbi odličen

Selektor Iztok Kšela je srečanje začel s Tinetom Urnautom v prvi postavi in ne Alanom Komelom kot na minulih tekmah, poleg mladega Korošca pa so zaigrali še: na sprejemu Andrej Flajs, podajalec Rok Satler, blokerja Alen Pajenk in Matej Vidič, korektor Mitja Gasparini, danes tudi kapetan slovenske ekipe, ter libero Sebastijan Škorc. Izid je bil izenačen do šeste točke, nato pa so gostje prek Gasparinija, Vidiča in Flajsa povedli z 10:6. Za Čehe je nato odlično serviral Baranek, Urnaut je imel težave pri sprejemu in Čehi so izenačili. Kšela je na igrišče namesto Urnauta poslal Komela. Potem ko je Pajenk slabo zaključil napad Slovenije, kar je kaznoval izkušeni Michal Rak - pred začetkom tekme tudi proglašen za najboljšega češkega odbojkarja - so Čehi šele drugič na tekmi povedli, toda ne za dolgo. Slovenci so si vnovič prednost priigrali po drugem tehničnem odmoru, potem ko je Flajs zelo dobro serviral, Čehi na drugi strani pa niso uspeli najbolje organizirati svojega napada. Kljub temu, da je nastopil lažje poškodovan, je v zaključku niza zablestel Komel, ki je prispeval tri točke zapored, nato pa še odlično serviral in Gasparini je po slabem češkem sprejemu izkoristil prvo zaključno žogo za zmago s 25:22 v prvem nizu.

 

Slovenski stroj je mlel

Z zelo dobrimi začetnimi udarci in predvsem odlično igro v bloku - še najbolj razpoložen je bil Gasparini - je Slovenija na prvi tehnični odmor v drugem nizu odšla s petimi točkami prednosti. Češkemu selektorju Haniku ni pomagala niti menjava Hrazdire s Popelko, saj je igra Slovenije tekla kot dobro namazan stroj, medtem ko je bil pri Čehih razpoložen le Konečny. Hanik je zamenjal še Baraneka z Zachom, razpoloženi Slovenci pa so bili še naprej neustavljivi. Gasparini je odlični serviral in naši, ki so ob drugem tehničnem odmoru vodili že za sedem točk so svojo prednost le še povečevali. Ob visokem vodstvu naših z 21:10 je slovenski selektor nekaj počitka namenil Satlerju, ki je do takrat odlično razigraval kolege v ekipi, in na mesto podajalca poslal Dejana Vinčiča. Zaostanek Čehov je bil prevelik in tudi nekaj točk po začetnih udarcih Konečnyja, v teh trenutkih edinega razpoloženega pri gostiteljih, ni ogrožalo visokega slovenskega vodstva.

 

Spremembe Čehom prinesle niz

Po zaostanku z 0:2 v nizih je češki selektor Hanik nekoliko premešal svoje vrste. Namesto Baraneka in Kusta je priložnost na sprejemu ponudil Popelki in Hrazdiri, a je slednjega kmalu zamenjal z Zachom. Predvsem Popelka je poživil igro domače izbrane vrste, ki je ob prvem tehničnem odmoru vodila za eno točko. Razigral se je tudi kapetan Rak, sicer član italijanske Modene, ki so jo slovenski prvaki, igralci OK Autocommerce - po novem ACH Volley - premagali v finalu pokala Top Teams. Ob vodstvu Čehov z 11:9 pa slovenski selektor Kšela ni želel ničesar prepustiti naključju in je igralce poklical na polminutni posvet. Plod tega je bilo izenačenje na 13. točki, vendar so na drugi tehnični odmor Čehi po dveh napakah naših odšli s prednostjo dveh točk, ki so jo držali tudi v nadaljevanju, nato pa po dobrih začetnih udarcih Raka vodili s 24:20. Gasparini je kot pravi kapetan breme prevzel nase, ubranil dve zaključni žogi, nato pa premočno serviral in Čehi so tretji niz dobili s 25:22.

 

Uspešen debi Kamnika

Spremembe, ki jih je pred tretjim nizom v ekipi naredil češki trener, so se obrestovale, zato v četrtem ni ničesar spreminjal. Na začetku sta obe ekipi napravili kar nekaj napak pri začetnih udarcih, nekoliko manj so grešili Slovenci, kar jim je prineslo prednost dveh točk. Izid je bil vnovič izenačen na 12. točki, nakar je Gasparini odlično serviral in Sloveniji spet priigral prednost. Tudi Flajsovi začetni udarci so gostiteljem povzročali težave in Slovenija je povedla z 19:14. Prednost so naši še povečali, tako da je Kšela ob zaključku tekme na igrišče lahko poslal tudi Vinčiča ter mlada Alena Šketa in Matevža Kamnika. Tudi za slednjega je bil to prvi nastop za člansko izbrano vrsto, za katero je prispeval zadnjo točko za Slovenijo za zmago s 25:18 v četrtem nizu.


Izjava po tekmi: Iztok Kšela, selektor reprezentance: "Prvi in drugi niz sta bila na visoki kakovostni ravni, nato pa nam je nekoliko padla koncentracija. Četrti niz smo nato spet suvereno dobili in lahko sem zadovoljen. Veseli pa me tudi to, da je tako mlada ekipa, v povprečju šteje le 20 let, že tako izkušena."

 

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?