Novice

SLOVENCI ZAKLJUČILI LETOŠNJE EP

Slovenija : Francija 0:3 (-17, -18, -13)


Športni center Jubilejni, gledalcev 500, sodnika: Kulhanek (Avstrija), Callens (Belgija).
Slovenija: Vidič, Vinčič 1, Satler, Potočnik, Čebron 4, Pleško 7, Škorc, Urnaut 3, Gasparini 4, Pajenk 6, Komel 7, Flajs 4.
Francija: Kapfer, Slavev, Hardy Dessources, Rouzier 14, Vadeleux 9, Antiga 7, Castard, Montmeat 7, Le Marrec 1, Henno, Samica 11.


Tretji dan tekmovanja je Slovenija nastopila že tretjič, za slovenske odbojkarje pa je bila tekma s Francijo svojevrstna misija nemogoče. Za uvrstitev v nadaljnji krog je namreč štela le zmaga, saj je Slovenija izgubila uvodni tekmi s Španijo in Slovaško. Zmaga proti Francozom, ki že 22. nastopajo na prvenstvih Stare celine, zadnje odličje z večjih tekmovanj pa je bron s svetovnega prvenstva leta 2003, bi bila zagotovo eno največjih presenečenj na tem prvenstvu, saj je Francija po mnogih ocenah ena od najbolj resnih kandidatk za osvojitev enega od odličij.

Želje so bile eno, toda realnost je bila vendarle drugačna. Francoski odbojkarji, ki so dvoboj začeli brez poškodovanega prvega podajalca Pierra Pujola, so bili že od prve minuti suvereni in praktično s pol moči nabirali čedalje večje vodstvo. Pravzaprav je kazalo, da se je slovenska reprezentanca predala že pred samim začetkom dvoboja, kajti igra ni bila niti približno takšna, kot so je na tem prvenstvu na trenutke že pokazali. Ob pomanjkanju volje tudi na igrišču ni moglo biti ni drugega. Servis ni bil pravi, igre v bloku praktično sploh ni bilo, še najbolj pa je škripalo v realizaciji napada, kjer bi pozitivno oceno lahko dodelili le Alanu Komelu, ki je prispeval pet točk.
 
Do izida 4:4 sta moštvi osvajali točko po točko, že pri prvem tehničnem odmoru pa je bilo tri točke prednosti za Francoze. V takšnem tempu nabiranja točk in povečevanja razlike je Francija nadaljevala in pri drugem že vodila za šest, do konca prvega niza pa je Slovencem uspelo osvojiti vsega 17 točk. Drugi niz se je začel še slabše, saj so Francozi takoj povedli s 6:2. Izredno slaba igra, v teh trenutkih je zatajil še sprejem, se je nadaljevala. Tudi zgodnja odmora selektorja Iztoka Kšele nista pomagala. Do prve menjave se je slovenska klop odločila po drugem tehničnem odmoru (10:16) - glede na dosedanji potek igre in nerazpoloženost igralcev zagotovo mnogo prepozno, ko je v nadaljevanju tudi neprepoznavnega Komela zamenjal Andrej Flajs. Takoj za njim je v igro namesto Mitje Gasparinija vstopil še Tine Urnaut, zamenjava pa je sledila še na mestu podajalca, kjer je Roka Satlerja zamenjal Dejan Vinčič.
 
Na kratko je v igro vstopil še visoki Matej Vidič, vse skupaj pa ni bilo dovolj kot za še eno skromno bero, tokrat 18 točk, ki so obležali na kontu slovenske reprezentance v drugem nizu. Kanček upanja se je pokazal zgolj na začetku tretjega niza, ko se je Slovencem nekoliko dlje časa uspelo enakovredno kosati s tekmecem. Zanimiv je bil tudi podatek, da Sloveniji pri vodstvu s 4:3 po zaslugi Flajsa uspel šele prvi blok na tekmi, v elementu brez katerega v sodobni odbojki ni moč premagati niti mnogo slabše reprezentance. Zadnje izenačenje na tekmi je okrog 500 brezvoljnih gledalcev nato videlo pri izidu 6:6, nakar je dvoboj šel po enakih tirnicah kot prva dva niza. Pravzaprav se je končal še slabše, saj so slovenski odbojkarji v enem najtežjih reprezentančnih porazov vknjižili le 13 točk, a to v tem trenutku ni bilo niti važno.

Kakorkoli že, Sloveniji tudi po drugem nastopu najboljših ekip Stare celine ni uspelo doseči zmage, žal pa se bo v domovino - prihod je predviden za v ponedeljek v popoldanskih urah - vrnila močno sklonjenih glav. Ne samo zaradi treh porazov, temveč tudi zaradi načina, kako so nastopili in kako so branili slovenske barve. Tu gredo očitki predvsem na današnjo tekmo, čeprav ni bilo idealno niti proti Španiji in Slovaški. Zadnja tekma pač ostane najbolj v spominu.

 
IZJAVI PO TEKMI:
 

Iztok Kšela, selektor slovenske reprezentance: "Po porazu s Slovaško je bilo težko igrati, še posebej, ko imaš na nasprotni strani eno najboljših reprezentanc na svetu. Francozi so bili izjemno močni v obrambi, pa tudi v drugih elementih so pokazali vrhunsko igro. Želim jim veliko sreče v nadaljevanju prvenstva, kjer bodo, glede na do zdaj prikazano igro, eni največjih kandidatov za odličja."

Matija Pleško, kapetan slovenske reprezentance: "Seveda je bilo danes težko nastopiti, a smo vseeno imeli veliko več volje, kot se je to videlo po prikazani igri. Proti Francozom je namreč težko pokazati vse, kar znaš. So izjemni igralci, ki so proti nam pokazali odlično predstavo. Žal se vračamo v domovino z neizpolnjenimi željami, toda realnost je taka, da so druge reprezentance bolj kakovostne. Smo trenutno še za njimi, toda verjamem, da jih s trdim delom lahko ujamemo, saj smo zelo mlada ekipa, ki lahko samo napreduje."

 
STA
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?