Novice

SLOVENIJA DEVETA NA MLADINSKEM SP

Slovenski selektor Tine Sattler je na zadnji tekmi tega prvenstva v začetno postavo uvrstil podajalca Gregorja Ropreta, na mestu korektorja pa je prvič v začetni postavi zaigral Žiga Zupanc, medtem ko drugih sprememb na začetku ni bilo. Pri 12 : 12 je Sattler zamenjal še Matevža Kamnika z Joštom Novljanom. Izid je bil nazadnje izenačen na 13. točki, potem pa sta Savičič in Urnaut Sloveniji priigrala dve točki prednosti. Zelo razpoložen v slovenski vrsti je bil danes organizator igre Gregor Ropret, ki je zelo dobro razigraval soigralce. Egipčani so izid sicer proti koncu niza izenačili, za kar so zaslužni tudi naši igralci s svojimi napakami. Zupanc je ob napadu dvakrat žogo poslal v avt, tako da je bil izid izenačen tudi na 23. točki. Sattler je Zupanca zamenjal z Alenom Šketom, kapetan Tine Urnaut pa je z dvema točkama razrešil dvome o zmagovalcu prvega niza.

 

Slovenski odbojkarji so v drugem nizu z lastnimi napakami dovolili nasprotnikom, da so si že na začetku priigrali kar nekaj prednosti. Nasprotniki so ob prvem tehničnem odmoru vodili s štirimi točkami prednosti. Težave pri organizaciji napada je slovenski selektor skušal razrešiti z menjavo organizatorja igre (Luka Krivec namesto Gregorja Ropreta). Ker se izid ni bistveno spremenil, sta sledili še menjavi na mestu korektorja in blokerja (Šket namesto Zupanca ter Kamnik namesto Novljana). Egipt je ob drugem tehničnem odmoru vodil s 16 : 11, nato pa so se naši vendarle prebudili. Savičič je dobro serviral, Krivec z blokom in Kamnik prek prvega tempa sta Slovenijo približala na dve točki razlike, za izenačenje na 17. točki pa sta zaslužna Jakopin z blokom ter Kamnik z odličnim začetnim udarcem. Vendar pa so naši znova dopustili nasprotnikom, da uidejo za dve točki (Afifi z uspešnim napadom ter Šket z avtom po slabši podaji Krivca). Egipt je imel točko ali dve prednosti vse do izenačenja na 22. točki. Mohamed Kamel in Mohamed El Daabuosi pa sta Egiptu priigrala zaključni žogi za zmago v drugem nizu. Prvo je ubranil Dario Savičič, začetni udarec Alena Šketa pa je končal za stransko črto in Egipt je s 25 : 23 izenačil na 1 : 1 v nizih.

 

V tretjem nizu je Slovenija ves čas imela rahlo prednost, občutno pa so jo začeli povečevati po prvem tehničnem odmoru, čeprav je bilo v igri naših kar nekaj napak. Selektor Egipta Sherif El Shemerly je poskušal z menjavo organizatorja igre, tako da je namesto Hosama na to mesto poslal Karima, vendar pa ni pomagalo. Asa Jakopina in Savičiča ter blok Kamnika so Slovenijo (ob napak Egipčanov) pripeljali do vodstva z 18 : 11, razpoložen pa je bil tudi Vid Jakopin. Reprezentanci Egipta niso pomagale niti številne menjave. Slovenija je s šikom Daria Savičiča zaključila niz na 25 : 18.

 

Po uvodnem vodstvu Egipčanov s 4 : 1 in nato še 6 : 3 je Slovenijo v igro vrnil Dario Savičič z odličnim začetnimi udarci. Z delnim izidom 5 : 0 je Slovenija prešla v vodstvo z 9 : 6 (omeniti velja as in winner Savičiča ter dva bloka Kamnika) in ga nato prek Urnauta povišala še na 11 : 7, svojo prednost pa nato le še povečevala. Svoje je tokrat dodal tudi Alen Šket, tako da je Slovenija ob drugem tehničnem premoru vodila s 16 : 9. Pri vodstvu naših s 17 : 11 je selektor Tine Sattler drugo priložnost na tem prvenstvu ponudil tudi Denisu Valentanu, na klop pa potegnil Matevža Kamnika. Slovenija je tekmo suvereno pripeljala do konca, četrti niz dobila s 25 : 16 ter se tako uvrstila na 9. mesto na svojem premiernem svetovnem prvenstvu.

 

Peto mesto na prvenstvu je po zmagi nad Bolgarijo s 3 : 0 osvojila Argentina, za sedmo mesto pa so odbojkarji Združenih držav Amerike premagali Kubance. Oba zmagovalca teh dvobojev tako prihajata iz predtekmovalne skupine B, ki je igrala v Rabatu. Prav tako pa se bosta v finalu srečali najboljši reprezentanci skupine B Brazilija in Rusija. To ne bo le ponovitev finala s prejšnjega svetovnega prvenstva, ki ga je dobila Rusija, pač pa tudi priložnost, da se Brazilci oddolžijo Rusom za poraz v že omenjenem finalu svetovnega prvenstva leta 2005 ter tudi za poraz v predtekmovalni skupini B. Tekma med Brazilijo in Rusijo se bo začela ob 18.30 (20.30 po slovenskem času), še prej (16.00 / 18.00) pa bo obračun za tretje mesto med Iranom in Italijo.
Enajsto mesto na svetovnem prvenstvu je zasedla reprezentanca Japonske, ki je na zadnji tekmi premagala domačo izbrano vrsto s 3 : 1 v nizih.

IZJAVE PO KONCU TEKME:
Tine Sattler, selektor slovenske reprezentance: »Še enkrat bi poudaril, da bi se lahko borili za višje mesto, če bi bile reprezentance drugače razdeljene po skupinah. Tam je odločala tekma z Argentino, ki smo ji odvzeli prvi niz, nato pa naslednje tri izgubili. Znova poudarjam, skupina v Rabatu je bila močnejša. Slovenija je na koncu osvojila 9. mesto in to na svojem sploh prvem svetovnem prvenstvu.«
Tine Urnaut, kapetan slovenske reprezentance: »Za celotno ekipo bi dejal, da smo malce razočarani, saj se še spominjamo prve tekme z Argentino, ki smo jo izgubili, takrat smo igrali slabo in izgubili na razliko drugi, tretji in četrti set. Če bi se takrat razpletlo drugače, bi se zdaj borili za razvrstitev od 5. do 8. mesta. Zdaj smo se borili za 9. mesto, dobili smo obe tekmi, tako da smo s tem zadovoljni.«
Mohamed El Daabuosi, kapetan reprezentance Egipta: »Razlogi za naše poraze tičijo v tem, da smo imeli precej težav z utrujenostjo in poškodbami. To se je dogajalo že v skupini B, tako da smo se uvrstili med reprezentance, ki so se borile za razvrstitev od 9. do 12. mesta. Na takih tekmah pa je, še posebej, če se zavedaš, da bi lahko bil uvrščen višje, težko najti pravo motivacijo.«

 
Marjeta Košir
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?