Novice

ŠPANCI ZASEDLI EVROPSKI PRESTOL

 

Španija : Rusija 3:2 (18, -20, -24, 28, 14)


Olimpijska dvorana, gledalcev 9200, sodnika: Končnik (Slovenija), Loderus (Nizozemska).

Španija: Pascual 1, Perez, Lobato, Sevillano, Hernan, M. A. Falasca 4, Subiela, G. Falasca 30, Molto 11, Garcia-Torres 5, De La Fuente 9, Rodriguez 19.

Rusija: Poltavskij 19, Kozarev 14, Kruglov, Abramov, Grankin, Tetjuhin, Hamucki 1, Berežkov 15, Ostapenko 3, Volkov 10, Verbov, Kulešov 14.


Španci so s svojimi igrami na tem prvenstvu presenetili odbojkarsko Evropo, saj so se, potem ko jih skoraj nihče ni videl niti v sklepnih bojih za odličja, brez poraza zavihteli na najvišjo stopničko. Lahko bi dejali, da v zadnjem trenutku, kajti gre za povprečno zelo staro reprezentanco, ki naslednjega evropskega prvenstva bržkone ne bo videla v isti zasedbi. Zanimivo je, da so Španci svoj pohod na evropski vrh začeli prav z dvobojem proti slovenski reprezentanci in po prvem nizu jim gotovo nihče ne bi pripisal poznejšega uspeha. Mladi slovenski odbojkarji, ki so se od evropskega prvenstva morali posloviti že po prvem krogu, so jih povsem zasenčili in ta niz dobili kar s 25:16, toda Španci so se pod vodstvom prekaljenega selektorja Italijana Anastasija hitro pobrali in nato v skupini prvega kroga brez večjih težav ugnali še Slovaško in Francijo.
 
V drugem krogu so nepremagljivi niz nadaljevali prek reprezentanc Nizozemske, Nemčije in Srbije ter se kot prvi iz Sankt Petersburga odpravili v Moskvo, kjer so se štiri najboljše reprezentance potegovale za mesta od ena do štiri. Prav v polfinalu je izkušenost Špancev, najboljši igralci so barve svoje države branili že na več kot dvesto, tristo ali celo štiristo tekmah, prišla najbolj do izraza. Brata Falasca, De La Fuente, Rodriguez, Molto in drugi so dobro vedeli, da tekma ni izgubljena dokler tekmec ne doseže zadnje točke, zato jim je proti Finski, še eni reprezentanci, ki je pozitivno presenetila na tem prvenstvu, praktično uspelo vstati od mrtvih in na koncu tekmo dobiti s 3:2 v nizih.
 
Tudi v današnjem sklepnem dejanju, kjer je kot glavni sodnik pravico delil Slovenec Peter Končnik, so Španci zaostajali, a jim je zaostanek z 1:2 uspelo obrniti v zmago s 3:2. Španci so sicer uvodni niz odlično začeli in ga prepričljivo dobili z visokimi sedmimi točkami, pri čimer so jim obilno pomagali domači odbojkarji, ki so se pod pritiskom domačega igrišča soočali tudi z dejstvom, da zlatega odličja na prvenstvih Evrope niso osvojili vse od leta 1991. Gostitelji nikakor niso uspeli vzpostaviti pravega ritma igre, ob tem pa so storili preveč za njih povsem netipičnih napak. Kakorkoli že, ruskemu strokovnemu vodstvu na čelu s selektorjem Aleknom je uspelo prebuditi svoje odbojkarje, ki so domače navijače razveselili z zmagami v naslednjih dveh nizih. Drugega so dobili s petimi točkami prednosti, tretjega pa po izenačenem boju na razliko s 26:24.
 
Četrti niz je bolj ali manj minil v blagi prednosti Rusov in slednji so si po neposredni točki iz servisa (Poltavskij) izborili celo žogo za zmago. To jim je preprečil trojni blok Špancev, ki so izenačili na 24:24, pozneje pa ta niz po 33 minutah ogorčenega dvoboja dobili z 30:28. Šokirani Rusi so na začetku petega skrajšanega niza igrali povsem izgubljeno in tekmecu dovolili, da je povedel z 10:5. Toda Poltavskij in Kozarev sta nato poskrbela za znižanje zaostanka (8:10), kar je domači reprezentanci vnovič vlilo nekaj upanja. Do izenačenja na 14:14 so nato Rusi prišli z blokom in že je kazalo, da bodo Španci doživeli nekaj podobnega, kot na prejšnjem evropskem prvenstvu, ko so v polfinalu, takrat proti Italiji, poznejšim zmagovalcem, prav tako prepričljivo vodili v petem nizu, a nato izgubili. Da temu ni bilo tako je poskrbel Garcia-Torres, ki je pri izidu 15:14 izkoristil drugo zaključno žogo.

Po končanem evropskem prvenstvu v odbojki je Evropska odbojkarska zveza (CEV) razglasila najboljše posameznike. Za najbolj koristnega igralca je bil izbran ruski zvezdnik Semjon Poltavskij, ki je hkrati prejel tudi nagrado za najboljšega serverja.
Čeprav je domača reprezentanca v finalu klonila proti Španiji, pa so prestižne nagrade prejeli še trije ruski odbojkarji: Jurij Berežko za najboljšega napadalca, Vadim Hamucki za najboljšega podajalca in Aleksej Verbov za najboljšega libera.
Preostali Evropi sta bili namenjeni le dve posamični nagradi, ki sta odšli na naslov srbskega odbojkarja Ivana Miljkovića in Španca Hoseja Luisa Molta. Prvi je prejel nagrado za tekmovalca z največ doseženimi točkami, medtem ko je bil Molto izbran za najboljšega blokerja.
STA
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?