Novice

TESNA ZMAGA SLOVENCEV

Slovenski odbojkarji so prvo srečanje v evropski ligi pred domačimi gledalci začeli zelo odločno, tako da je češki selektor Hanik kaj kmalu moral vzeti prve pol minute odmora (pri 6 : 1 za slovensko izbrano vrsto). Izbrani Iztoka Kšele so tudi v nadaljevanju spretno izkoriščali napake Čehov, v modrem dresu pa je prav vsak prispeval svoj delež. Med bolj razpoloženimi sta bila Alan Komel in Andrej Flajs, ki ga je še med tednom mučila poškodba mečne mišice, zanemariti pa ne gre niti deleža, ki ga je prispeval Mitja Gasparini. Z dobrim sprejemom so lahko razvijali svojo igro v napadu in niz suvereno pripeljali do konca, kljub temu da so kar z osmimi začetnimi udarci točke podarili nasprotnikom.

 

Po menjavi strani pa drugačna zgodba. Slovenski odbojkarji so imeli težave s sprejemom in Čehi so povedli že s 5 : 1, tako da je Kšela odreagiral in igralce poklical na posvet. Pomagalo je le toliko, da Čehi niso še občutno povečevali svoje prednosti, vendar pa so jo uspeli držati. Kšela je pri zaostanku naših za 7 točk (5 : 12) vzel še druge pol minute odmora. Odbojkarji iz države, ki je Slovenijo na evropskem prvenstvu leta 2001 v Ostravi gladko premagala, so še naprej zadrževali prednost. Z odličnimi začetnimi udarci Mitje Gasparinija pa so naši prišli le še na dve točki zaostanka (17 : 19) in nato po odličnem napadu istega igralca zaostajali le še za eno (19 : 20). Do izenačenja so naši prišli po napaki Čehov na 23. točki, servis Alana Komela pa je nato končal v mreži. Naši so sicer ubranili prvo zaključno žogo Čehov, ob drugi pa je Flajs ob napadu zadel vrh mreže in žoga se je skotalila za stransko črto.

 

V tretjem nizu so bili ves čas v rahli prednosti gostje, ki pa so se po rezultatu 12 : 10 začeli rahlo oddaljevati in Kšela je njihov nalet ob vodstvu s 15 : 11 presekal s pol minute odmora. Radovič je prispeval 12. slovensko točko, za 13. pa je znova z neubranljivim začetim udarcem poskrbel Mitja Gasparini. Ob drugem tehničnem odmoru so Čehi vodili za tri točke, Gasparini pa je našim prigral le še točko zaostanka, izenačenje je bilo blizu, toda v igri naših je bilo preveč napak, da bi Čehe tudi ujeli. Selektor Kšela je pri zaostanku naših z 19 : 23 na igrišče namesto Alana Komela poslal mladega Tineta Urnauta, ki pa je že ves teden zaradi poškodbe treniral po prilagojenem programu, poleg tega pa je danes le nekaj ur pred tekmo doživel tudi prometno nesrečo. Ob vračanju z maturitetnega izpita je namreč vanj trčil nepreviden voznik. Urnaut je sicer prispeval 21. točko za naše, vendar pa so Čehi v naslednjem napadi prek visokega Štokra niz dobili in povedli z 2 : 1.

 

Naši zmage pred domačim občinstvom, okrog 600 gledalcev se je zbralo v dvorani Tivoli, niso nameravali kar tako prepustiti gostom. Urnaut, za katerega je bila to sploh prva tekma v evropski ligi, je poživil igro in velik del bremena prevzel na svoja ramena. Svoj delež je dodal še en mladenič v slovenski izbrani vrsti 21-letni Alen Pajenk, eno boljših predstav v evropski ligi pa je prikazal Andrej Flajs. Ob drugem tehničnem odmoru so naši vodili za šest točk in po prikazani igri je bilo jasno, da bo tekma odločena šele po petih nizih. Naši so četrtega dobili s 25 : 18.

 

Odlično igro so nadaljevali tudi v petem nizu. Češki selektor Hanik je pri vodstvu Slovencev s 4 : 1 vzel pol minute odmora, po dveh napakah naših so se Čehi približali na 4 : 3, vendar sta Flajs in nato še Radovič s odličnim začetnim udarcem stvari spet postavila na svoje mesto. Ob menjavi strani so naši vodili za štiri točke, sledil je še blok Pajenka in prednost naših je bila praktično nedosegljiva. Gostje so v petem nizu zbrali devet točk in slavje naših pred domačimi gledalci se je lahko začelo. Za Slovenijo je bila to tretja zmaga na petih tekmah v evropski ligi, medtem ko Čehi z vsega eno zmago ostajajo največje razočaranje v skupini B. Slovenija in Češka se bosta v soboto v dvorani Tivoli pomerili še enkrat. Tekma bo ob 17. uri.
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?