Novice

TUDI SLOVAKI BOLJŠI

Slovenija : Slovaška (21, -21, -32, -25)
Športni center Jubilejni, gledalcev 1200, sodnika: Pobornikov (Bolgarija), Rocha (Portugalska).
Slovenija: Vidič, Vinčič, Satler, Potočnik, Čebron, Pleško, Škorc, Urnaut, Gasparini, Pajenk, Komel, Flajs.
Slovaška: Masny, Pipa, Šabo, Ogurčak, Sopko st., Nemec, Barbierik, Červen, Kmet, Sopko ml., Skladany, Diviš.


Tako kot na uvodni tekmi proti Španiji je Slovenija tudi dan pozneje proti Slovaški dvoboj začela nadvse obetavno. Že do prvega tehničnega odmora so si slovenski odbojkarji priigrali štiri točke naskoka (8:4). V teh trenutkih je bil še posebej razpoložen Mitja Gasparini, kateremu se je v napadu priključeval še Alan Komel. Slovenija je nastopila v enaki začetni postavi, kot na uvodni dan. Ob zanesljivem sprejemu in dobri organizaciji Roka Satlerja so Slovenci pri enajsti točki vodili že za pet točk, tako kot pri izidu 17:12, ko je slovaški selektor Vladimir Pridal že drugič uporabil pol minute odmora. Iztok Kšela, prvi mož stroke pri Sloveniji, je svoj prvi dodatni odmor zahteval šele, ko se tekmeci enkrat samkrat nevarneje zapretili. Potem ko je Slovenija vodila že z 21:15 je Slovakom na servis Františeka Ogurčaka uspel niz petih zaporednih točk. Kar tri od teh je dosegel Lukaš Diviš, dvakrat celo iz bloka, toda še v zadnjem trenutku je Slovenija prek dveh točk Gasparinija ušla na veliko bolj varnih 23:20, prav Gasparini pa je s svojo že osmo točko v prvem nizu osvojil prvi niz za Slovenijo (25:21).
 

Nerazumljiv padec


Po vnovični odlični predstavi v prvem nizu pa je tako, kot proti Španiji, spet sledil nerazumljiv padec. Na igrišču slovenske vrste praktično ni bilo več. Pri prvem tehničnem odmoru je bilo sicer le točka prednosti Slovakov, a predvsem po zaslugi Ogurčaka so slednji na drugi tehnični odmor odšli z neverjetnimi osmimi točkami naskoka. Kšeli tudi z dvema polminutnima odmoroma ni uspelo predramiti svojih igralcev. Pozneje je posegel tudi po prvi menjavi in kapetana Matijo Pleška zamenjal s Tinetom Urnautom, toda za vsaj nekaj upanja je poskrbel Alen Pjenk z odličnimi začetnimi udarci. Zaostanek se je pri izidu 17:13 prepolovila, še eno točko je nato Slovakom ukradel Gasparini za 16:19. Da se Slovenija ni še bolj nevarno približala, pa je poskrbel Ogurčak, ki je svoji ekipi v tem nizu priigral deset točk. Kšela je tik ob koncu poskušal še z Dejanom Vinčičem na mestu podajalca, a vse skupaj prepozno in Slovaki so drugi niz dobili z enakim izidom, kot Slovenci prvega.
 

Brez večjih posledic


Slabši drugi niz k sreči ni pustila večjih posledic na igro Slovencev v nadaljevanju. V prvem delu tretjega niza je imela pobudo Slovenija, Slovaki pa so vztrajno lovili zaostanek in tekmece tudi nekajkrat ujeli. Po izenačenju na 14:14 je sledil niz Slovaške, ki je po dveh točkah Ogurčaka in dveh Michala Červena povedla z 18:14. Nato so spet sledile štiri točke slovenskih odbojkarjev, novo izenačenje pa je napovedalo izredno ogorčen boj v tem nizu. Prvi, ki so ga imeli priložnost osvojiti, so bili Slovaki, ki so po vodstvu s 24:22 zapravili dve zaključni žogi. Sledila je prava drama, saj so imeli tako Slovaki kot tudi Slovenci v nadaljevanju še po štiri zaključne žoge, novo, skupno že enajsto, pa je na žalost okrog 15, sicer sila glasnih slovenskih navijačev, odšla na stran Slovakov, izkoristil pa jo je Martin Nemec.
 

Razburljivo v četrtem nizu


Nič manj razburljivo in izenačeno ni bilo niti v četrtem nizu. Slovenija je bila sicer ves čas v prednosti in kazalo je, da bo o končnem zmagovalcu odločal peti niz.
 
Slovenski odbojkarji so imeli namreč tik pred končnico velike štiri točke naskoka, toda vodstvo 20:16 se je kmalu stopilo. Pri 21:21 sta bila nasprotnika spet skupaj, toda po dveh zaporednih točkah Pajenka, ki je bil tudi danes eden najbolj razpoloženih v slovenski vrsti, si je Slovenija izborila dve zaključni žogi, ki pa jih je bolj ali manj po neumnosti zapravila. Enako je bilo tudi pri 25:24, po novem, tokrat tudi zadnjem izenačenju na tekmi, pa je Slovake do prednosti točke in s tem prve zaključne žoge za zmago pripeljal Červen z dobrim servisom. Sledil je odločilni trenutek tekme, ko je glavni sodnik Borislav Pobornikov iz Bolgarije slovenski klopi dosodil nepravilno menjavo in ker je bilo to že drugič na tekmi, se je Slovaški pripisala točka, kar je tedaj tudi odločilo zmagovalca.

 

Izjave po tekmi:

 

Iztok Kšela, selektor slovenske reprezentance:
"Zadnja točka je bila dosojena po moji napaki, ko sem morda sekundo ali dve prepozno najavil menjavo. Ker je pred tem naš igralec zamudil pri dvoji menjavi, smo drugič narobe menjali in sledila je kazen. Pravila so pravila, toda menim, da prestroga. Za odbojko nasploh vsekakor ni dobro, da take napake lahko odločijo tekmo. Zdaj smo v zelo nezavidljivem položaju. Sicer pa s tekmo nisem povsem nezadovoljen, kajti moramo se zavedati, da gre v primeru Slovaške za izredni kvalitetno ekipo. Fantje so se borili po najboljših močeh. V treh nizih smo bili enakovredni nasprotniki, le v drugem smo očitno padli, kar pa za tako mlado ekipo niti ni čudno."
 
Matija Pleško, kapetan slovenske reprezentance:
"Po takšni tekmi in dejstvu, da jutri igramo še s Francijo, je najbolj bistveno, da se naspimo, saj je to tretja tekma, ki jo bomo igrali zapored. Današnja proti Slovakom je bila za vse nas izredno težka, tako v fizičnem kot psihičnem smislu. Čestitam vsem soigralcem, ki so danes dali vse od sebe. Nizi, ki jih igraš na razliko, se lahko končajo tako ali drugače. Tokrat so se dvakrat končali srečno za Slovake. Proti Francozom bomo dali sicer vse od sebe, toda mislim, da je za nas bolj ali manj vse končano."

Vladimir Pridal, selektor slovaške reprezentance:
"Tekma s Slovenijo je bila precej živčna, zato tudi številne napake. Na koncu smo osvojili izredno pomembno zmago. Upam, da nas bo ta odpeljala v naslednji krog in da ne bo tudi zadnja na tem prvenstvu. Ne glede na konec srečanja, mislim, da smo zasluženo zmagali."
 
Michal Masny, kapetan slovaške reprezentance:
"Čeprav nismo tako dobro igrali, kot včeraj proti Francozom, za katere menim, da so najbolj kakovostna ekipa v naši skupini, smo le uspeli iztržiti zmago. To je v tem trenutku najbolj pomembno."

STA

 

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?