Novice

Z igralci ACH Volleya v slovenski reprezentanci

Maribor, 26. avgusta 2011 – V mariborski Lukni je v polnem teku še eden izmed močnih pripravljalnih turnirjev slovenske reprezentance. Obiskali smo odbojkarje ACH Volleya in jim zastavili nekaj aktualnih vprašanj.


Slovenska odbojkarska reprezentanca, katero skoraj v celoti sestavljajo bivši in sedanji člani ACH Volleyja, je v fazi sklepnih priprav na Evropsko prvenstvo 2011, ki bo potekalo od 10. – 18. septembra v Avstriji in na Češkem. Reprezentantje so se prvič zbrali 9. maja v Draš centru v Mariboru in si do danes namenili le 12 dni počitka. Evropska liga, kjer je slovenska reprezentanca osvojila 3. mesto na zaključnem turnirju v Košicah, številne prijateljske tekme (proti  Franciji, Kamerunu, Izraelu, Canadi...), 1. mesto na ramadanskem turnirju v Katarju, so bilanca preteklih pripravljalnih dni. Ekipa, ki je v začetku štela 20 reprezentantov, se je vmes spreminjala – najbolj zaradi poškodb – in se izoblikovala v ekipo 16. igralcev, ki se ta trenutek  v Mariboru udeležujejo zaključnega ciklusa priprav.

Močan turnir »Mikasa Cup« v Mariboru bo v teh dneh v boju proti Slovaški, Finski in Iranu že pokazal sadove preteklega trdega dela. Še boljšo sliko stanja naših reprezentantov bo najverjetneje pokazal turnir v Franciji, ki bo potekal od 2. do 4. septembra. Na turnirju bodo, poleg Slovenije nastopali še vice prvaki svetovnega prvenstva Francozi in Bolgari, bronasti s preteklega evropskega prvenstva  in  hkrati peto uvrščena ekipa letošnje Svetovne lige. Turnirja se bodo udeležili tudi Turki, ekipa, s katero se bo Slovenija udarila v skupini A na prihajajočem EP na Dunaju. Vsekakor bo turnir zelo močan, slovenska reprezentanca pa bo lahko dejansko ugotovila, kakšne sadove so obrodile večmesečne skupne priprave. Pobiranje sadov bo seveda šele na samem Evropskem prvenstvu, ki ga  Slovenija začne na Dunaju v skupini A, skupaj z Avstrijci, Srbi in že omenjenimi Turki.

Trenutno se v Mariboru pripravlja šest igralcev ACH Volleyja: Alen Šket, Andrej Flajs, Dejan Vinčič, Klemen Čebulj, Gregor Ropret in Matevž Kamnik. Pred zaključnim pripravljalnim obdobjem smo jim postavili nekaj zanimivih vprašanj:

  • Andrej Flajs! Ker si se reprezentanci pridružil šele avgusta, bi lahko trdili, da si trenutno najbolj spočit. Pa vendar, ali to drži? Kakšna je tvoja forma? Ali se bodo lahko soigralci v klubu ACH Volleyja, ki so že pričeli s pripravami v Tivoliju v Ljubljani, znašli brez svojega kapetana?

Andrej Flajs, sprejemalec, 28 let: »Res je, da sem imel več prostega poletja kot večina soigralcev. Mogoče sem zato sedaj, na začetku sezone, bolj "lačen" odbojke. O neki formi je zaenkrat še težko govoriti, se pa kvaliteta igre počasi dviguje – osebna in ekipna. Verjamem, da bo vrhunec dosegla prav na EP. Da ima del ekipe ACH Volleyja reprezentančne priprave, nekateri pa klubske, smo že navajeni. Težje jim je mogoče le zato, ker so na treningu samo štirje igralci.«

  • Matevž Kamnik, če moraš izbirati med ekipami, s katerimi ste že oz. še boste igrali pred začetkom EP 2011 (Egipt, Bolgarija, Finska, Francija, Slovaška), katera je najtežje premagljiva? V ligi prvakov imaš zavidljivo povprečje, več kot en blok na set. Ali boš s takšno odlično statistiko nadaljeval tudi kmalu na Evropskem prvenstvu?

Matevž Kamnik, srednji bloker, 23 let: »Glede na to, da smo do sedaj igrali le proti Egiptu iz te skupine odličnih reprezentanc, težko ocenim najtežjega. Sigurno so vse ekipe zelo kvalitetne, morda bi izpostavil Bolgarijo. Na tekmovanjih kot je Evropsko prvenstvo pa so velikokrat presenečenja in verjamem, da smo to presenečenje lahko tudi mi. Statistika je pomembna, vendar na koncu šteje le rezultat ekipe.«

  • Alen Šket! Na minulem turnirju v Katarju, kjer je slovenska reprezentanca premagala reprezentanco Egipta s 3:1 in osvojila turnir, si dobil prednost pred Gasparinijem in jo odlično izkoristil. Kakšen je bil odstotek tvojega napada? Ali meniš, da boste osvojili tudi i turnir »Mikasa Cup« v Mariboru, kjer prav tako igrajo udeleženci svetovne lige – Finci, prvaki evropske lige – Slovaki in Iran, katerega ste premagali že v Katarju?

Alen Šket, korektor, 23 let: »Ja, res je, da smo osvojili turnir v Katarju, razveseljivo pa je to, da smo najboljšo igro prikazali ravno proti najboljšemu nasprotniku – Egiptu, kjer ni prišlo do padca koncentracije kot se nam je to pogosto dogajalo. Ta turnir v Mariboru je še ena lepa priprava na EP, kjer so same kakovostne reprezentance. Najbolje poznamo Slovake, Iran je prišel v Maribor s povsem spremenjeno ekipo kot v Katar, tu pa so še Finci, ki so zaenkrat popolna neznanka, vendar mislim, da jih bomo skozi video analize bolje spoznali. Vsekakor je na turnirju vse odvisno od naše igre in pristopa do tekme. Če bomo igrali vsaj približno tako dobro kot smo igrali proti Egiptu, mislim da lahko osvojimo turnir pred domačim občinstvom in si dvignemo samozavest pred naslednjim, še močnejšim, turnirjem, ki nas čaka prihodnji teden v Franciji.«

  • Lloy Ball pri svojih 39-letih še vedno velja za enega najboljših odbojkarskih podajalcev sveta. Tudi Srb Nikola Grbič z 38-leti še vedno podaja za Cuneo, enega najboljših klubov v Evropi. Gregor Ropret, kaj misliš, kje omenjena igralca črpata energijo in motivacijo, da tako dolgo ostajata na odbojkarskem tarafleksu? Ali misliš, da menjava glavnega organizatorja igre v srbski reprezentanci lahko odločilno vpliva na njen končni rezultat na EP 2011?

Gregor Ropret, podajalec, 22 let: »Ja, Lloy in Nikola še zmeraj spadata med najboljše organizatorje igre na svetu kljub svojim letom. Kot prvo mislim, da imata odbojko enostavno rada. To počneta že celo življenje in to je preprosto več kot služba, morda celo način življenja. Zato sem prepričan, da nimata problemov z motivacijo in bosta vztrajala v odbojki vse dokler bosta čutila, da sta še sposobna igrati na najvišjem nivoju. Kar se tiče menjave organizatorja igre pa mislim, da je in bo le-ta zelo močno vplivala na igro srbske reprezentance. Sploh, ker je bil Nikola več kot samo glavni organizator igre. Bil je glavni motivator, kapetan in praktično motor njihove reprezentance že dolga leta. Kljub temu pa imajo srbi odlično reprezentanco in dovolj kvalitetne igralce, da še vedno spadajo v najožji krog favoritov za medalje.«

  • Klemen Čebulj, kot najmlajši član slovenske reprezentance si se že kar dobro naigral. Ali si presenečen, da si dobil toliko priložnosti za igranje že v svoji krstni sezoni? Ali misliš, da boš tudi v svojem novem klubu ACH Volley dobil veliko priložnosti za igro?

Klemen Čebulj, sprejemalec, 19 let: »Vsekakor sem presenečen nad razpletom na reprezentančni klopi in odločitvijo trenerja, da me je kot najmlajšega člana postavil v prvo postavo, v elito reprezentance. V prihajajoči sezoni z ACH Volleyjem pa se moram trenerju seveda še dokazati in če bom pokazal dovolj zaupanja, mislim da bom dobil prav tako priložnost za igranje in nadigravanje z nasprotniki.«


Lara Kamnik, študentka novinarstva

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?